Santorini (Szantorini) - Görögország 2018.05.22.

Krétai utazásunkat kihasználtuk Szantorini megnézésére is. Ezt egy 3 és fél órás hajóúttal oda és vissza tehettük meg. A szálloda mellett megtalálható utazási irodákban korrektül intézték ezeknek az utaknak a szervezését és lebonyolítását.
Szantorini egyike Görögország leghíresebb szigeteinek. A látványos, félkör alakú sziget egy hatalmas vulkáni robbanás eredménye. Oia és Fira városát volt szerencsénk megnézni. A vulkáni íven a sziklafalra szorosan épített, fehérre meszelt falu házakból álló települések felett égszínkék templom kupolák magasodnak. Mivel magasan a sziklafalra épült városok, így a házikók nagyon közel állnak egymáshoz, kertjük, udvaruk nincs, szinte csak egy terasz 1 asztallal, 2 székkel vagy napágy, ahogy az sok képeslapon látható.
Az egykori óriásvulkán azóta is hallatott magáról: a sziget egykori központja helyén a mélyből a katasztrófa óta többször is forró láva ömlött a tengerbe, a Nea Kameni(Új Kő) elnevezésű szigetecskét megalkotva. Választható programunk része volt ennek a vulkáni kúpnak körül hajózása. A hajókázás lehetőséget adott a kipróbálni a forró tengeri fürdőt. A hajó egy kis öbölbe áll be, ahol a víz valóban egészen meleg volt a vulkáni aktivitás jóvoltából. Visszafele búcsúzóul, még ráláthattünk a vulkáni ív tetején fehéren vakító településekre.

Google,     Szantorini - Wikipédia,     Rimai Tímea beszámolója Szantoriniről

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette. További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat