Aposelemi szurdok (Aposelemis Gorge) - Kelet-Kréta, Heraklion régió (2018.05.25.)

Herakliontól keletre 20km-re található szurdok még nem kimondottan felkapott idegenforgalmi hely. Bár már a közelben lévő utazási irodák alkalmanként ajánlanak ide túrákat. Mi egy hirtelen ötlettől vezérelve elindultunk bérelt kocsival megkeresni a felső (déli) bejáratát.
Az Analipsiben lévő tengerparti szállásunkról lehetett látni a lenti bejáratát, amit elsőre nem találtuk, de már tudom, hogy az autópálya melletti Angriana nevű kis falucskából közelíthető meg.
Mindenesetre saját szervezésben mindenképpen csak oda-vissza járható a nagyjából 7 km-es szurdok. Végül fentről Xerokamares vendéglőjétől közelítettük meg. Ez a leghosszabb kanyon a herakloni régió északi részén. Csak a nagy eső után van vize, így szárazon járhattuk be május végén.
Egy olajfa ligeten keresztül közelíthető meg. Kezdetben könnyen járható, majd hatalmas kőtömbök kerülgetésével, vagy megmászásával lehet haladni. Az Aposelemis kanyon igen látványos és lenyűgöző a 200 méter magas függőleges falaival, hatalmas kövekkel és öreg fáival. Ha szeretjük a sétát és a szurdokokat, érdemes felkeresni.

Google,     Aposelemis Gorge - Travel Guide for Island Crete

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette. További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat