Gpsies térkép, csak félútig a szurdokban.     szint

Vikosz szurdok (Vikos Gorge Canyon) - (2018.08.29.)

Táv: 8 km, szint: 600 m. Monodendri és Vikosz település között félúton visszafordulva.

Látnivalók keresése során találtunk rá a szurdokban készült képekre és tudtuk, hogy a Vikosz szurdok kihagyhatatlan Görögországban.
Athéntól hazafele utunkon kitértünk a Zagori hegységbe, hogy bejárhassuk a szurdokot. Magyarországról autóval 12-13 óra alatt érhető el, körülbelül 1200 kilométerre van.
Monodendriben foglaltunk szállást, a jellegzetesen egyedülálló építkezési stílusú 1000 méter magasan fekvő hegyi faluban. A falvak tradicionális házai a környékről származó mészkőből épültek és nincsenek kivakolva. A tetőket is sima mészkőlapok fedik. Szállásunkról ráláttunk a szurdokra és a derengő hajnalban elénk táruló látvány máris hívogatott bennünket.

Elsőként a falu főteréről balra kitértünk a szurdok egyik sziklateraszára épített Paraskievi kolostorhoz. Lenyűgöző a kilátás a szurdokra. A Platián főtérre visszatérve a kis templom felé indulunk szurdok lejáratához.

Nem találtunk részletes leírást a szurdok bejárásáról, így nem tudtuk mire számítsunk. Az már rutinos túrázóként is jelentett valamit, hogy a tájékoztató táblán a 8 km bejárására 7 órát írtak. Hát igen, a 400 méter mélybe való leereszkedés még nem volt nagy gond, de lent már kissé nehezebb volt. Augusztus végi jó meleg, csak fokozódott a falak közé beszorulva. A patakmederben nem volt víz, de a hatalmas kövek kikerülése vagy megmászása igencsak igénybe vette az embert. A túraösvény a fölénk tornyosuló sziklafal oldalában vagy a patakmederben vezetett, időnként görgeteges, avagy szintes részekkel. A szurdokban nincs semmilyen infrastruktúra és vízvételi lehetőség. Ugyan készültünk folyadékkal, de ilyen igénybevétel mellet, elég gyorsan elfogyott és az idő is nagyon haladt. Nem láttuk reálisnak, hogy a másik végén kimásszunk és vissza tudjunk menni a szállásunkra, így szégyenszemre visszafordultunk. Bár nem sokan láthatták, mert napjainkban még viszonylag kevesen járják.
Rendkívül kiszomjazva értünk vissza Monodendribe, a Platián főtéren a Kikitsza étterem hangulatos teraszán igyekeztünk pótolni a folyadékot és vigasztalni magunkat finom falatokkal.

Tanulság, rengeteg folyadékot kell vinni nyáron, még a megszokott mennyiségünknél is többet. Tériszonyosoknak nem javasolt itt kirándulni, mert a túra során sehol sincs korlát. Sportosabb, tapasztalt túrázóknak ajánljuk. Ezeket figyelembe véve élvezhetjük a pazar látványt és az érintetlen természet eme csodás birodalmát.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a Vikosz a legmélyebb szurdok a világon.

Google,     Az Origo cikke,     Miénk a Világ,     gpsies

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat