Spárta, Archeológiai park, Leonidasz király szobra  - (2022.08.29.)

A mai Spárta az ókori Spárta központjától kissé délebbre fekszik, a Tajgetosz-hegy keleti oldalánál. A várost széles, fákkal szegélyezett utak és tágas terek jellemzik. A bizánci Mystras romváros közelsége miatt Spárta igen kedvelt célpont az utazók körében. Mi is ez miatt érintettük a várost, de ha már itt vagyunk, akkor muszáj megnézni Leonidasz király impozáns szobrát a futballstadionnnál.
Innen meg már közel van az Archeológiai park, ahol megtekinthetjük a régészeti ásatások során felszínre került ókori város falait, egy római színház maradványait, Artemisz szentélyét és egy kis templomot a i.sz. 9. századból.

A Spartathlon egy 246 killométeres ultramaratoni futóverseny Görögországban, Athén és Spárta között.
Az 1983 óta évente rendezett verseny szeptember utolsó péntekén rajtol, és a futók az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak.
A Spartathlon egy Pheidippidész nevű athéni futár Hérodotosz által dokumentált futását reprodukálja, és történészek szerint ez a futás képezi a modern maratoni mitológia alapját. A verseny az egyik legkeményebb ultramaratoni futás a világon, és negyedszázados története során számos magyar sikert hozott. Idézve a wikipédiábol, további részletek itt.

Sparta - Google térképen,       Spárta - Wikipédia,     I. Leonidasz király - Wikipédia

A képek önálló galériaként is megtekinthetők a jobb sarokban álló ikonra kattintva.

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat