Útvonal: Moni Timiou Prodromou a Toloi szállásunktól (264 km)

Moni Timiou Prodromou kolostor

Moni Timiou Prodromou / Monastery of St John the Baptist   - (2022.09.03.)

Nagy a káosz a Monostorok nevét és elhelyezkedését illetően. Némi (sok) utánanézés után eljutottunk abba, amibe szerettünk volna. A kolostorhoz Dimitsana és Stemnitsa várost összekötő közútról a Lousios szurdokhoz levezető szerpentinen kell lemenni a kolostor parkolójáig.
A parkoló mellett található egy kápolna, ahonnan már belátunk a Lousios szurdokba. A kápolna mellett indul gyalogtúránk a kolostorhoz. Nagyjából 600 méter séta köves, de jól járható ösvényen érjük el célunkat. Aztán elénk tárul a látvány és nem hiszünk a szemünknek. Ilyen nincs is, és ezt, hogy építették ide?
Külön áll, egy szikla teraszon a templom és tőle jobbra a falra építve a kolostor.

Ne feledjétek, hogy a kolostorba való belépéshez megfelelően kell öltözködni - nőknek nadrágban, férfiak rövidnadrágban nem lehet bemenni. Aki nem készült azoknak az udvaron, a főbejárat előtt hosszú szoknyák és nadrágok lógnak a kampókon. A nyitvatartási időre is figyeljünk! Próbáljunk utánajárni az interneten, mert vannak szünnapok és a nyitvatartásuk is változatos, így néz ki egy hétköznap 8-13, 17-19:45 között látogatható. 13 és 17 között csak kívülről nézhetjük meg. Vasárnap lehet, hogy zárva van.

A kolostorba belépve szerzetesek fogadják a látogatót, akik körbevezetnek, és frissítő hideg vizet, kávét és "loukoumit", porcukorral megszórt rágós édességet kínálnak. A sziklafara épült épület belső falát maga a sziklafal alkotja, amit többnyire falfestményekkel díszítettek.

Amit a kolostorról tudni lehet: A helyi szerzetesek kezdetét a 12. századra teszik, de a megfigyelések legkorábban 15. vagy 16. századi eredetre utalnak. A Keresztelő Szent János-templom boltíves bazilika, melyet figyelemre méltó freskók díszítenek. A templomon kívül is találhatók falfestmények. Az 1821-es görög forradalom idején a kolostor a sérült görög harcosok orvosi állomásaként és a görög katonák ellátási állomásaként szolgált. 1834-ben a 7 szerzetesnél kevesebb kolostort feloszlató rendelet miatt a kolostort feloszlatták, de 1838-ban újra benépesült, és a régió nagy vallási és szellemi központjává vált.

A kolostor erkélyeiről a lenyűgöző kilátásban gyönyörködhetünk, az előttünk elterülő Lousios szurdokra és messze távolban a hegyen, Dimitsana városára.

Weboldal, ahol információt találtam a kolostorról. A cikkek fülön további infók találhatók.

A képek önálló galériaként is megtekinthetők a jobb sarokban álló ikonra kattintva.

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat