Útvonal: Mükéné és Nauflion a Toloi szállásunktól (68 km)

Mükéné

Nauflion

Mükéné és Nauflion   - (2022.09.04.)

Mükéné (Myceanae)
Mai napi cél Mükéné meglátogatása. Így szeptember elején nem voltak sokan, de még most is meleg volt a hegyen. Érdemes korán menni, mert a parkoló kapacitása szűkös.
A négyezer évvel ezelőtt virágzó mükénéi civilizáció maradványai még ma is nagyon látványosak. Átmegyünk a híres Oroszlánkapun, mely nevét a fölötte egymással szembenéző, oszlopot közrefogó és egyik lábukat egy oltárra helyező oroszlánokról kapta, majd bejárhatjuk a sírkamrákat és az egykori lakóházak sorának maradványait. Nekem a nyugati oldalon található jégverem tetszett a legjobban. Lemenve a bejáratához jeges fuvallat fogadott a kinti 30 fokos hőség ellenére is.
A fellegvár romjai közül szétnézve szép panoráma tárul a szemünk elé a háttérben húzódó hegycsúcsokkal. Régészeti Múzeumban betekintést kaphatunk a négyezer évvel ezelőtti életbe.
Majd megtekinthetjük a lejjebb lévő Átreusz-kincsesházat, ami a legjobb állapotban fennmaradt Tholosz-sír. Igaz, már nincs benne semmi, teljesen üres, de még igy is egy impozáns látvány. A 15 m átmérőjű, és ugyanilyen magas sírépítmény belsejébe jutunk. A hatalmas teret a lépcsőzetesen egymásra helyezett kősorok egyre közeledtek egymáshoz, és a tetőnél összeértek. Jól esett bent hűsölni, de nem szándékoztunk végleg itt maradni.
Mükénéről a hetedhetorszag.hu oldalán

Nauflion (Nafplion)
Délutánra maradt egy könnyed városnézés Nafplionban.
Az első Görög Köztársaság egykori fővárosa kellemes hangulatú hely; a közkedvelt történelmi kikötőváros a 400 éves Palamidi-erőd tövében egyszerre mutatja meg a régi és az új Görögország arcát. Változatos képet mutat szűk utcácskáival és városiasan tágas tereivel, pálmafás tengerpartjával. Rengeteg étterem, kávézó és üzlet csábítja a turistákat.

A képek önálló galériaként is megtekinthetők a jobb sarokban álló ikonra kattintva.

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat