Medve lap

MEDVE  Lap

Hírek, információk medvékről. Minden, ami medve és maci.
  "A természet varázsát ontja bőven:
A fűben, a virágban és a kőben,
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad.
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!"
Shakespeare
Farkas Nóra weblapja Kapcsolat:

 MEDVE Lap - Hírek
 Medvefélék
 Medvék a versekben
 
az irodalomban
 a zenében
 a festményeken
 a közmondásokban
 Igazi medvék
 Medvék téli álma
 Medvék az állatkertben
 Galéria
 Archívum

 Nóra Home


Keresés a MEDVE Lap oldalain
powered by FreeFind
 

farkas.nora@freemail.hu


 

 

A WWF medvéket érintő hírei:

A WWF a Környezetvédelmi Világnapon, június 5-én indította el megújult honlapját. A site egy olyan gyerekeknek szóló aloldallal bővült, ahol egy jegesmedve családdal hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozásra és a teendőkre.

Medvék a hátsókertben
Van-e helye a barnamedvének a 21. századi Európában? A múlt század első felében csaknem kipusztultak a kontinensről, de aktív védelmüknek köszönhetően állományuk ismét megnőtt. Medve és ember nehezen fér meg egy helyen, a konfliktusok egyre gyakoribbak. További részletek

Éheznek a pandák a Minshan - hegységben?
Kevesebb a pandák számára ehető friss bambuszhajtás a kínai Minshan - hegységben. Mit tehetnek az éhező állatok, hogy táplálékhoz jussanak? További részletek

Olvadóban az otthonuk!
Nem csak a kormányokra és az iparra kell mutogatni, mi is sokat tehetünk az éghajlatváltozás mérsékléséért - buzdít cselekvésre mindenkit a WWF. További részletek

Óriáspanda örökbefogadás

pandamaci

Jegesmedve örökbefogadás

jegesmaci

WWF Panda Klub


 


A Négy Mancs-VierPfoten medvékkel kapcsolatos hírei:

Négy Mancs- Vier Pfoten

Az Árva Medve Központ - NÉGY MANCS letette egy szabad élet alapkövét
A NÉGY MANCS egy egyedi medve fenntartási projectbe kezdett az érintetlen Észak-kelet romániai vidéken, Árva Medve Központ néven. Mától fogva az árva medvebocsok emberi beavatkozás nélkül fognak felnőni a Hargitában. Részletek..

Sedia, Natasia és Milena megérkezett! NÉGY MANCS átsegítette a 3 szerbiai táncoló medvét a diplomáciai zűrzavarban

A legfrissebb hírek a Belitsai medve parkból

Látványos befejező átköltöztetéssel zárult a táncoló medvék sötét fejezete az Eu-ban

Az Árva Medve Központ lakói

Korábbi lakóink - már szabadon engedték őket

Kerítések nélküli jövő

Két medve portréja - Szenvedéstol a boldogságig

Háromlépéses program a vadonba visszatérő állatoknak

Orrkarikámat szabadságra cserélném

Egy igazi medveparadicsom: a belitsai táncoló medvepark

Orvosi vizsgálat Belitsán

A medvék téli álma

TÁMOGASSA ADOMÁNYÁVAL A NÉGY MANCSOT!

Köszönjük hogy támogat

 


 

 
Négy Mancs- Vier Pfoten

National Geographic medvés hírei:


A cikkek rövid kivonata és a képek a www.geographic.hu oldaláról valók. A részletes tartalmát a linkeken keresztül ott érhetitek el.
Korábbi hírek:   2008 >     2007 >     2006 >     2005 >     2004-2003 >


Nyomkövetővel ellátott medvét lőttek ki Romániában
Erdély északi részén, egy máramarosi vadásztársaság területén lőttek ki egy, a WWF által rádiótelemetriás nyakörvvel ellátott barnamedvét.
Romániában nem tilos a medvék korlátozott számú kilövése, a vizsgálatok szerint a társaságnak nem volt engedélye medvevadászatra. A szakértők úgy vélik, orvvadászok garázdálkodtak a területen, és miután látták, hogy a medvén nyakörv van, a tetemet hátrahagyva elmenekültek.
A kilőtt medvét idén júniusban fogták be a WWF szakemberei és elhelyeztek rajta egy GPS nyomkövető nyakörvet. Két év alatt rengeteg hasznos információt szolgáltatott volna a medve a szakértők számára arról, hogy merre vándorol, átjut-e a környező országokba, melyek a kedvelt táplálkozó helyei és hol szaporodik. Sajnos azonban az orvvadászok miatt ez a medve már nem fogja a kutatók munkáját segíteni.
Hírforrás: National Geographic
2012.09.08.
kilött medve

Sarki medvék - vékony jégen
Forrósodik a helyzet az Északi-sarkvidéken. 2050-re odáig fajulhat a dolog, hogy nyaranta mindenestül eltűnik a jég. Mi lesz a jegesmedvével, ha végleg elolvadnak vadászmezői? A cikk teljes tartalma...
Hírforrás: National Geographic,
(2011.11.06.)
Jegesmedve

Sarki lúd tojással a túlélésért
A globális felmelegedés megolvasztja a sarki jégtakarót, ez a változás pedig hatással van a térség élőlényeire is. A jegesmedvék védekezésképpen, hogy valamivel pótolják a táplálékot rákaphatnak a sarki ludak tojásaira. A szakember becslései szerint egy jegesmedve 88 sarki lúd tojás elfogyasztásával annyi kalóriához jut, mintha megevett volna egy fókát.  A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2010.11.12.)

Sarki lúd tojás


A fagy ölte meg a barlangi medvét
Brit és osztrák paleontológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a barlangi medve 28 ezer évvel ezelőtti kihalását nem a vadászat, hanem a hirtelen beálló fagy okozta.    A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2010.09.01.)

Medve csontváz


Állatvédő éttermek - Nincs több tigris és medve!
Hanoiban több mint 150 étterem csatlakozott a "zöld étterem" kampányhoz. Ebben vállalják, hogy nem készítenek többé veszélyeztetett fajokból készült ételeket. A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: Nationalgographic  (2009-12-22)
ételek

Fotó a medvét megkergető macskáról
Az amerikai New Jersey állam West Milford településének egyik kertjében egy feketemedve a fára menekült a ház harcias macskája elől. A kertbe tévedt feketemedvét a hétkilós nőstény macska tizenöt percig tartotta sakkban. A karom nélküli (!) nőstény a szomszéd kert egyik fájára kergette fel. Végül a félénk birtokháborító csak akkor szabadult, amikor a macska tulajdonosa berendelte kedvencét a házba. Teljes szöveg...    Teljes kép
(2009-12-17)
Hírforrás: Nationalgographic
Fáramászó medve

Csökkent a jegesmedvék mérete
Egy tanulmány szerint az elmúlt száz év során összementek a Föld ma élő legnagyobb szárazföldi ragadozói. A zsugorodás a környezeti változásokkal magyarázható. A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2009-08-27)
Jegesmedve

Két-három generáció múlva kihalhat az óriáspanda
Kínában a gazdasági fellendüléssel együtt járó infrastrukturális beruházások komolyan fenyegetik az óriáspandák élőhelyeit. Ez két-három generáció múlva a faj kipusztulásához vezethet.    A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2009.08.18.)

Panda


Veszélyben a vörös panda!
Dús, vörösesbarna bundájával, hosszú, csíkos farkával a vörös panda elragadóan bájos jószág. Megmenthető-e a kihalástól ez a ritka állatfaj?
A nagyjából öt kilogrammot nyomó, mosómedve méretű vörös pandák elragadóan bájos állatok: fehér fülük mellett vicces szőrpamacsok ágaskodnak, farkukat vörös csíkok díszítik. Általában fák tetején szundikálnak, vagy puha labdává gömbölyödve melegednek. Ezenkívül legszívesebben bambuszligetekben töltik az idejüket, ahol a növény lágy rügyeit és leveleit rágcsálják. A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2009-07-02)
Vörös panda

Nemzeti park létesül a jegesmedvék megóvása céljából Oroszországban
Arktiszi nemzeti parkkal védi a jövőben a jegesmedvéket Oroszország. Az orosz sarkvidéken létesülő természetvédelmi terület létrehozásáról rendeletben határozott Vlagyimir Putyin kormányfő. A cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2009-06-17)
Nemzeti park

Új pandatenyésztő központ Szecsuánban
Új otthont létesítenek az óriáspandáknak a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban, miután a tavalyi pusztító erejű földrengés következtében korábbi központjuk megsemmisült. Új pandatenyésztő központ Szecsuánban - cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2009-04-20)
Panda

Mekkorára nőhet egy ragadozó emlős?
Miért nem fejlődtek ki háromtonnás oroszlánok, amelyek sikeresen vadászhatnának akár az elefántokra is? A kutatások szerint nem lehetséges, hogy a szárazföldi ragadozó emlősök tömege meghaladja az 1100 kilogrammos határt. Mekkorára nőhet egy ragadozó emlős? - cikk teljes tartalma..
Hírforrás: National Geographic
(2009-01-19)
Jegesmaci

  2008


Közeleg a téli álom ideje
"Igaz az, hogy a medvebocsok az alatt születnek, mialatt az anyaállat téli álmot alszik?"
Normális esetben, Közép-Európában a medvék a télre való felkészülést szeptemberben kezdik el. November elejéig testsúlyokat húsz-huszonöt százalékkal megnövelik, jelentős zsírréteget halmozva fel. Tovább..
Hírforrás: National Geographic
(2008-11-18)
Barnamedeve

Veszélyes útra indulnak a jegesmedvék
Az északi sarkvidéki jégtakaró olvadása kockázatos utakra sarkallja a jegesmedvéket. Nemrég kilenc kifejlett példányt figyeltek meg, amint a nyílt óceánon úsztak Alaszka északnyugati partjai mentén.
Hírforrás: National Geographic
(2008-08-27)
Jegesmedve

Barnamedve bukkant fel az Aggteleki Nemzeti Parkban
Barnamedve előfordulást észlelt az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata a nemzeti park északi részén, a szlovák-magyar országhatár közelében. A megtalált nyomok alapján egy kifejlett példány és egy idén született fiatal medvebocs van a területen.
Hírforrás: National Geographic
(2008-07-14)
Barnamedve

Egy pandát még mindig keresnek a kínai földrengés után
két héttel ezelőtti nagy földrengés után élve megkerült az egyik kínai természetvédelmi területről eltűnt óriáspanda. Egy társáról még mindig nincs hír.
Hírforrás: National Geographic
(2008-05-28)
Panda

Miért kukáznak a barnamedvék?
Az amerikai barnamedvék újabban már nem csak a kempingezők készleteit dézsmálják meg, hanem rákaptak a városi kukázásra is a bevásárlóközpontok és a házak környékén keresve a napi betevőt - a Wildlife Concervation Society elnevezésű amerikai természetvédő szervezet kutatói az állatok új táplálkozási szokásainak miértjeire próbálták választ találni.
Hírforrás: National Geographic
(2008-05-16)
Kukázó medve

Bambuszt rágcsáló ragadozó - Miért lett vegetáriánus a panda?
Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) a ragadozók rendjébe, a medvefélék családjába tartozó emlős. Bár "hivatalosan" ragadozó, táplálékának 98 százalékát a bambusz teszi ki.
Hírforrás: National Geographic
(2008-05-08)
Panda

Hogyan gyógyítják magukat a főemlősök?
Öngyógyításra is képesek a természetben található gyógynövényekkel és más anyagokkal a főemlősök - erre a nem is annyira meglepő felfedezésre jutottak francia és ugandai biológusok a gyógyszeriparban felhasználható növények kutatása közben.
Az ajakos medve és a szappanfű...
(2008-04-01) Hírforrás: National Geographic
Szappanfű       Szappanfű

Jegesmedvebocs érkezett Nyíregyházára
Jegesmedvebocs érkezett a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Állatparkba az állatcsereprogram keretében; az alig egyéves, 150 kilós hím most ismerkedik új lakóhelyével.
(2008-03-12) Hírforrás: National Geographic Hír és képek a Nyíregyházi Állatpark oldalán

Nyiregyházi jegesmedve


Nem alszanak a Veresegyházi Medveotthon lakói
A Veresegyházi Medveotthon lakóinak nagy része nem alszik téli álmot, részben a globális felmelegedésnek köszönhetően. Az otthonban élő 42 medve nagyobb része eleve nem is szenderült téli álomba, mivel nincs hideg és hó, táplálékból nem kell ínséget szenvedniük, így éberen töltik a téli hónapokat.
(2008-02-01) Hírforrás: National Geographic

Medveotthon macija


Fotó Hópehelyről, a nürnbergi állatkert jegesmedve bocsáról
Lezárult a napok óta tartó névadási ceremónia, s pénteken délután hivatalosan is a Hópehely (Flocke) nevet kapta a nürnbergi állatkert apró jegesmedvebocsa, aki Knut után Németország újabb kedvence lett.
(2008-01-21) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve-kölyök


Mi végett vannak az állatkertek?
Már a berlini állatkert bocsával, Knuttal kapcsolatban is felmerült a kérdés, most pedig a két nürnbergi jegesmedve, Vilma és Vera esete újra rávilágított a dilemmára: vajon helyesen cselekednek-e az állatkertek, ha a fogságban született, ám az anya által "kitaszított" bocsokat mesterségesen felnevelik, és ezzel tulajdonképpen beavatkoznak a természet rendjébe?
(2008-01-14) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve


Mérgező-e a jegesmedve mája?
"Az egykori szovjet vadászpilóták túlélési kézikönyvében olvastam, hogy a jegesmedve máját tilos megenni, mert mérgező. Igaz ez?"
(2008-01-07) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve


  2007


Költözzenek a Déli-sarkra a jegesmedvék?
A biológusok között élénk vita dúl arról, jó dolog-e a klímaváltozás által fenyegetett állatfajok áttelepítése új élőhelyekre. Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC) áprilisban megjelent közleménye szerint az összes faj 20-30 százalékának "fokozott" esélye van a kihalásra, ha a világ középhőmérséklete több mint 1,5-2,5 fokkal emelkedik.
(2007-12-04) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve csontváz


A korai tavasz miatt fogynak a jegesmedvék
A Kanadai Hudson-öböl jégtábláinak fogyása a jegesmedvék életét veszélyezteti. A korai tavaszokkal beköszönő olvadás miatt egyre több medve halhat éhen vagy fulladhat vízbe.
(2007-11-26) Hírforrás: National Geographic

jegesmedve


Hall-e a jegesmedve?
"Azt olvastam valahol, hogy a jegesmedvék süketek. Tudomásom szerint az újszülött bocsok tényleg nem hallanak, de ez később is így marad?"
(2007-11-23) Hírforrás: National Geographic

jegesmedve


Veszélyben a világ legkisebb medvéje
Egy természetvédő csoport hétfői bejelentése szerint a délkelet-ázsiai élőhelyén folyó erdőirtás és orvvadászat kihalással fenyegeti a világ legkisebb medvéjét.
(2007-11-14) Hírforrás: National Geographic

Barnamedve


Be-betörnek a medvék Észak-Magyarországra
Visszatért már hazánkba a korábban kipusztított hód, farkas, sakál, a jövőben pedig siketfajddal, vadon élő bölényekkel is találkozhatunk. Medve azonban csak ideiglenesen lépheti át a magyar határt. A vadállatok betelepítése komolyan szabályozott és kevés eredménnyel kecsegtető vállalkozás. Ha viszont egy őshonos faj újra megtelepszik, védettséget élvez.
(2007-11-08) Hírforrás: National Geographic

Barnamedve


2008 >         2007 >         2006 >         2005 >         2004-2003 >


Szerencsés Sárkány lett a bécsi pandabébi neve
Két hónap után végre igazi nevet kapott a bécsi pandabébi. A schönbrunni állatkert által kezdeményezett internetes szavazáson a résztvevők több mint fele a Fu Long kínai névre szavazott, ami németül Glücklicher Drache (magyarul: szerencsés sárkány).
(2007-11-02) Hírforrás: National Geographic

Barnamedve

(2007-08-24) Korábbi hír: Pandabébi született a bécsi állatkertben

Víz alá merülve halászó jegesmedvék?
Az Északi-sarkvidéken élő inuitok régóta bizonygatják, hogy a jegesmedvék halásznak. Kívülállók azonban 200 év óta nem figyeltek meg halászó jegesmedvét egészen mostanáig. A szemtanúk szerint nem kiemelik a vízből a halakat, mint a barna medvék, hanem víz alá merülnek, és a halak után úsznak.
(2007-09-28) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve


Vége az állati cirkusznak!
A legtöbb cirkusz műsorszámai közül nem hiányozhat a táncoló medve, az egy lábon álló elefánt vagy a karikán átugró tigris. Bár a látvány megszokott, kevesen gondolnak bele, hogy ezek az állatok milyen körülmények között élnek, és mennyit kell szenvedniük mire betanulják a műsorszámokat a mi szórakoztatásunkra (feltéve, hogy akad, aki ezen szórakozik).
(2007-09-21) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve


Pár évtizeden belül csak mutatóba marad jegesmedve
Az Amerikai Geológiai Szolgálat felmérése szerint az Északi-sarkvidéken olyan gyorsan csökken a nyári jégtakaró nagysága, hogy néhány évtized múlva már nem tudnak megélni ott a jegesmedvék. A század közepére eltűnik a jegesmedve-állomány kétharmada.
(2007-09-12) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve


Túlaltatták a jegesmedvét
Altató túladagolása miatt kimúlt egy jegesmedve a tallini állatkertben, miközben a természetvédők nagy erőfeszítéseket tesznek a faj megőrzése érdekében.
(2007-09-10) Hírforrás: National Geographic

Jegesmedve


Rezervátumot hoztak létre a jegesmedvék védelméért
Egy új természetvédelmi rezervátum létrehozásáról döntöttek Oroszországban. A Vajgacs-szigeten és a part menti vizekben nagyon gazdag madárvilág található, ugyanakkor számos tengeri és szárazföldi emlősfaj is előfordul a területen.
(2007-07-20) National Geographic


Már az óriáspandák ősei bambuszt rágcsáltak
A Kínában talált, nagyjából 2 millió éves leletből kiderül, hogy az óriáspanda törpe őse ugyanolyan nagy bambuszrajongó volt, mint a mai leszármazottai.
(2007-06-20) National Geographic


Mosómedve tudásteszt
Mitől mosó a mosómedve? Élnek-e Magyarországon mosómedvék? Hogy hívják azt a híres mesebeli mosómedvét, aki mosodát tartott fenn? Átlagosan hány évig él vadon egy mosómedve? Olvasd el BemuTATU írásunkat, majd teszteld tudásodat!
(2007-06-07) National Geographic

BemuTATU - Ismerd meg a mosómedvét!
Szia! A mosómedvében tényleg van valami medveszerű, de valójában nem az igazi medvék, hanem az ormányosmedvék, a macskanyércek, a nyestmedvék és a farksodrók a legközelebbi rokonai.
(2007-06-07) National Geographic


Elpusztult az első szabadon engedett óriáspanda
Elpusztult a tavaly szabadon engedett óriáspanda. A kutatóknak mostanra sikerült kideríteniük a halál okát is. Az esemény beárnyékolja az óriáspandák vadonba történő visszatelepítésének reményét.
(2007-06-01) National Geographic


Szomorú trendek az európai emlősfajoknál
Az IUCN napokban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az európai emlősfajok több mint negyedének csökken az állománya. A felmérés a szárazföldi és a tengeri fajokra egyaránt kiterjedt.
A tanulmány teljes angol nyelvű szövege megtekinthető itt >>
(2007-05-24) National Geographic


Fotó a fél éves koala ikerpárról
A kínai szafariparkban élő több mint fél éves koala ikerpár nem mindennapi jelenség. A szakértők a kínai bocsokon kívül a világon eddig csak egy, szintén fogságban született koala ikerpárról tudnak.
(2007-05-22) National Geographic


Új jövevények a miskolci állatkertben
Leguánnal, papagájokkal, ormányos medvével, mókusmajommal és nanduval gazdagodott egyebek mellett a Miskolci Állatkert és Kultúrpark a napokban - jelentette be Pilcz Olivér igazgató.
(2007-04-24) National Geographic

Ki védi meg a jegesmedvéket?
Míg a Bering-szoros amerikai oldalán hónapok óta vitatkoznak azon, hogy veszélyeztett fajjá nyilvánítsák-e a jegesmedvéket, az oroszok határozott cselekvésre szánták el magukat: meglepő érveléssel éppen a jegesmedve-vadászat legálissá tételével kívánják megvédeni a kihalástól az Északi-sarkvidék medvéjét.
(2007-04-17) National Geographic


Miért mosó a mosómedve?
"Miért hívják a mosómedvét mosó medvének?"
Az elnevezés az állat azon szokásából ered, hogy táplálékát először jellemzően bemártja a vízbe, majd alaposan megtapogatja, mintha csak megmosná.
(2007-04-11) National Geographic


Képgaléria a berlini jegesmedve bocsról
Nem altatják el Knutot, a berlini állatkertben élő három hónapos jegesmedvét. Az elmúlt hetekben ugyanis nagy vihart kavart, amikor egy állatvédő a bocs elaltatását követelte.
(2007-03-26) National Geographic


Fotó az év első újszülött pandájáról
A pekingi állatkert 13 éves óriáspandája, Ji Ni pénteken 90,2 grammos utódnak adott életet a kínai Wolong Vadrezervátum központjában.
(2007-02-26) National Geographic


Változó ellési szokások: a globális felmelegedés miatt?
Változó szülési szokások: a globális felmelegedés miatt?
Amerikai kutatók kimutatták, hogy az utóbbi években egyre több vemhes nőstény jegesmedve választja jégtáblák helyett a szárazföldet szülése helyszínéül.
(2007-01-26)


Végre elaludtak a medvék Stockholmban
A szokatlan meleg miatt kéthónapos késéssel szenderültek téli álomra a barna medvék Stockholm legnépszerűbb állatkertjében, a Kolmaarden Safariban - közölte kedden Lennart Sunden, a zoo igazgatója.
(2007-01-10)

Természetlesen: Téli álom
Ha értenénk a sünök, pelék, ürgék, hörcsögök, barnamedvék vagy épp a denevérek nyelvén, valószínűleg biztosak lehetnénk benne, hogy nem a tél a kedvenc évszakuk. Hiszen annak ellenére, hogy többé-kevésbé mély álomban töltik ezt az időszakot, rengeteg veszély leselkedik rájuk.
(2007-01-05)

  2006


Amerika a jegesmedvék védelmére kel
Az amerikai kormány javaslatot készített elő arra vonatkozóan, hogy a jegesmedvék mihamarabb kapják meg a "veszélyeztetett faj" minősítést - adta hírül a The Washington Post, című amerikai napilap.
(2006-12-28)

Alszik-e a medve téli álmot?
Alszik-e a medve téli álmot?
(2006-12-11)

Milyen színű a jegesmedve szőre?
"Igaz-e, hogy a jegesmedve szőrszálai átlátszóak, és egyben nézve adják az állat fehér színét?"
(2006-11-16)

Párt kapott "Törpapa"
A kispandának is nevezett vörös macskamedvét az elmúlt időszakban egyetlen hím, tisztes nevén Törpapa képviselte a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkerti szakembereknek azonban sikerült egy megfelelő nőstényt szerezni a számára az Ausztriából érkezett Tünde személyében.
(2006-10-17)


Melyik a legnagyobb szárazföldi ragadozó?
"A National Geographic Kids augusztus-szeptemberi számában a 39-40.oldal alján lévő Állati rekordokban az áll, hogy a legnagyobb szárazföldi ragadozó a jegesmedve. Én úgy tudom, hogy az Alaszkában élő kodiakmedve (Ursus arctos middendorfi)..."
(2006-09-27)
Egyre soványabbak a kanadai jegesmedvék

Az évről évre egyre korábban elkezdődő és egyre nagyobb mértékű olvadás miatt a jegesmedvék vadászati időszaka megrövidül, így az állatok testsúlya és száma is csökken. Élelem hiányában pedig egyre gyakrabban merészkednek emberlakta területre.
(2006-09-10)
Elengedték az ötödik medvét is a Pireneusokban

Szabadon engedték az ötödik szlovén barnamedvét is a francia Pireneusokban, ezzel befejeződött a térség "medvésítése".
(2006-08-22)
Emlékbélyeg készült a lelőtt Brúnó medvéről

Egy Bajorországi állatvédő szervezet, a Tierschutzbund Bayern a nemrég lelőtt Brúnó barna medvének kíván emléket állítani egy különleges bélyeg kiadásával. A bélyeg nyomtatását az osztrák posta vállalta.
(2006-07-31)
Olaszország magának követeli Brúnó tetemét
Olaszország a RAI televíziós állomás jelentése szerint szeretné, ha Németország átadná az egy héttel ezelőtt Bajorországban lelőtt, Brúnó becenéven emlegetett barnamedve tetemét.
(2006-07-03)
Lelőtték Brúnót, a barnamedvét
Lelőtték a Brúnó becenévre hallgató, nemzetközi ismertségre szert tevő barnamedvét.
(2006-06-26)
A pandák világa

Hogyan tanítgatja az óriáspanda mama bocsát fára mászni? A medvefélékkel vagy a mosómedvékkel állnak inkább rokonságban a pandák? Nézzen bele az egyéves, washingtoni óriáspandabocs mindennapjaiba!
(2006-07-27)
Egyre több állatfajt fenyeget kipusztulás
Mintegy 16 ezer növény-, állat-, madár-és halfajt, köztük jegesmedvéket, vízilovakat és édesvízi halakat veszélyeztet a kipusztulás a globális felmelegedés következtében - tette közzé a Természetvédelmi Világszervezet (IUNC) jelentése.  
(2006-07-24)
Világörökség a kínai pandarezervátum

"A Délnyugat-Kínában lévő Szecsuáni Óriáspanda Rezervátumot az ENSZ a Világörökség részének nyilvánította. Az erdős terület - amely valójában hét rezervátumot ölel fel - nagyjából 500 példánynak ad otthont a világ vadon élő mintegy 1600 pandájából.  
(2006-07-20)
Mi köze a medvehagymának a medvéhez?


"Miért medve a medvehagyma?"... 
(2006-07-03)
Olaszország magának követeli Brúnó tetemét

Olaszország a RAI televíziós állomás jelentése szerint szeretné, ha Németország átadná az egy héttel ezelőtt Bajorországban lelőtt, Brúnó becenéven emlegetett barnamedve tetemét.  (2006-07-03)
Lelőtték Brúnót, a barnamedvét
Lelőtték a Brúnó becenévre hallgató, nemzetközi ismertségre szert tevő barnamedvét.  (2006-06-26)
Fotó a medvét megkergető macskáról

Június 4-én az amerikai New Jersey állam West Milford településének egyik kertjébe egy fekete medve a fára menekült a ház harcias macskája elől.    
(2006-06-14)
Megújult a "Sarkvidéki panoráma" a fővárosi állatkertben

Június 8-án adták át a közönségnek a "Sarkvidéki panoráma" nevet viselő, felújított jegesmedve és oroszlánfóka medencét. Az átépített, korszerű uszodatechnikával ellátott és a műemlékvédelmi előírásoknak is megfelelő új medencékben a hatalmas üvegfalaknak köszönhetően az állatok víz alatti mozgása is megfigyelhető.  
(2006-06-09)
Ismét Németországban garázdálkodik Bruno, a barnamedve

Ismét felbukkant a JJ1, vagy Bruno névre hallgató barnamedve Bajorországban, s rögtön szét is tépett három juhot. Legújabban a bajorok finn medvekereső kutyákkal akarnak a nyomába eredni.  
(2006-06-06)
Brit biztosító menti meg a bajorországi medvét?

A bajor környezetvédelmi miniszter elrendelte az átkóborolt barna medve kilövését vagy befogását, melynek hatására egy brit biztosító felajánlotta, hogy kárpótolja a károsultakat, ezzel is ösztönözve a kilövés helyett a medve élve befogását.  
(2006-05-25)
A határon kóborolt át Németország első barna medvéje

Németországban több mint száz év óta a napokban bukkant fel először barna medve az ország déli részén. Az esemény komoly vitát keltett szakmai és társadalmi körökben egyaránt.  
(2006-05-23)
Fotó a félig jegesmedve, félig grizzli medvéről

A DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy az Északi-sarkvidék kanadai részén múlt hónapban lelőtt medve félig grizzly, félig jegesmedve. Bár a két fajnak állatkertben született már közös utódja, vadon ez az első ismert egyed.  
(2006-05-15)
Tizenhatezer fölé emelkedett a veszélyeztetett fajok száma

Az IUCN veszélyeztetett fajokra vonatkozó, napokban közreadott 2006. évi Vörös Listáján mintegy tizenhatezer faj szerepel, köztük olyan ismert és "népszerű" fajok, mint a jegesmedve vagy a víziló. Ugyanakkor a tanulmány a védelmi intézkedéseknek köszönhető pozitív eredményekről is beszámol.  
(2006-05-03)
Először engedtek szabadjára fogságban nevelt óriáspandát

A múlt hét végén először engedtek szabadjára fogságban született és nevelt óriáspandát. Vajon boldogul-e?  
(2006-05-02)
Szlovéniai barnamedvéket telepítenek a Pireneusokba

Öt barnamedvét telepítenek át a közeljövőben Szlovéniából a Pireneusok franciaországi részére. A négy nőstény és az egy hím betelepítésétől a kutatók a dél-franciaországi populáció megerősödését várják.  
(2006-04-26)
Az alpi barnamedve térhódítása

Szakértők szerint a 20. század elején a kihalás szélére sodródott alpi barnamedve fennmaradását csak nemzetközi összefogással biztosított élőhely-védelemmel, és a még erős szlovéniai populációból történő betelepítéssel lehet elérni.  
(2006-04-10)
Vörös listára kerülhet a jegesmedve

Az amerikai kormány mérlegeli, hogy felvegyék a jegesmedvét a veszélyeztetett fajok vörös listájára. A javaslatot a Center for Biological Diversity terjesztette a természetvédelmi hivatal elé. 
(2006-02-08)
Miért függ a barna medve a lazactól?

Csak a vakmerőség képes elragadni az ételt egy éhes, 540 kilogrammos, 3 méter magas, vicsorgó barnamedve szájából. Közvetett módon azonban az emberiség pont ezt teszi. Hogyan? Erről, valamint a lazac és a medve különleges kapcsolatáról olvashat a februári magazin weboldalán, ahol a lapból kimaradt fotókat is megtekintheti!
(2006-02-07)
Egyre agresszívebbek a jegesmedvék
A globális felmelegedés okolható a jegesmedvék agresszív viselkedéséért Oroszországban - vélekednek a Természetvédelmi Világalap szakemberei jelentésükben.
(2006-02-06)
Nem látta meg az árnyékát a medve: közel a tavasz?

Nem látta meg tegnap az árnyékát a medve a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A népi hagyomány szerint ez azt jelenti, hogy a tavasz nem sokáig várat magára, az állatkerti medvék azonban nem feltétlenül jó időjósok.
(2006-02-03)
Csapjon fel medveőrnek!

Tíz éves évfordulójához érkezett a WWF kamcsatkai tevékenysége, amelynek eredményeképpen a félsziget csaknem egy harmada természetvédelmi oltalom alá került. Jelenleg a legnagyobb feladatot a barnamedvék védelme jelenti - állítják a szakértők.
(2006-01-12)
Pandavédelem 25 éve

Negyed századdal ezelőtt indult el a WWF emblémaállatának, a pandamedvének a védelmére szerveződött program Kínában, melynek elsődleges célja a faj élőhelyéül szolgáló erdők megőrzése.
(2006-01-02)

  2005


Fojtogatja a jegesmedvéket a globális felmelegedés

Megfigyelések igazolják, hogy az általános felmelegedés következtében egyre zsugorodó északi-sarki jégréteg miatt a jegesmedvék egyre több veszélynek vannak kitéve.
(2005-12-21)
A medvemamák lóvá teszik a hímeket

A nőstény barnamedvék úgy próbálják megvédeni kicsinyeiket a hímek gyilkos dühétől, hogy a lehető legtöbb hímmel párzanak - derítették ki osztrák tudósok, akik húsz éven át tanulmányozták a mackók életét Skandináviában.
(2005-11-28)
Megszüntetik a grizzly medvék védettségét a Yellowstone parkban

A nőstény barnamedvék úgy próbálják megvédeni kicsinyeiket a hímek gyilkos dühétől, hogy a lehető legtöbb hímmel párzanak - derítették ki osztrák tudósok, akik húsz éven át tanulmányozták a mackók életét Skandináviában.
(2005-11-16)
Három szlovén medvét telepítenek a Pireneusokba
Három barnamedvét importál Franciaország Szlovéniából, az Alpok délnyugati lábainál fekvő országból. A medvéket jövőre fogják szabadon engedni, hogy megmentsék a kihalástól a pireneusi medve populációt.
(2005-09-23)
Medvetámadási túlélőrekorder
Új alaszkai medvetámadási túlélőrekorddal büszkélkedhet egy férfi: ő az egyetlen, akit eddig kétszer is megtámadott medve az amerikai államban, és mindkettőt túlélte.
(2005-04-25)

  2004 - 2003


Lelőtték az utolsó őshonos pireneusi nőstény medvét

addisznót űző francia vadászok hétfőn az Aspe völgyben lelőtték a Pireneusok utolsó őshonos nőstény barnamedvéjét, a 15 éves Cannellet.
(2004-11-03)
Megmérgeztük az Északi-sarkvidék élőlényeit is

A jegesmedvéktől a gyilkos bálnákig, az eszkimóktól az inuitokig, az Északi-sarkvidéken élők szervezetében kiemelkedően magas a mérgező vegyszerek mennyisége.
(2004-09-14)
Igaz-e, hogy a jegesmedvék bőre fekete?
"Azt hallottam, hogy a jegesmedvéknek fehér szőrük ellenére a bőrük fekete. Igaz ez?"
(2004-09-09)
Lassan hátrányt jelent a jegesmedvék fehér bundája

Valaha az Északi-sarkvidéken előnyt jelentett a jegesmedvék és a sarki rókák fehér bundája, a hómezők olvadása után előbukkanó sötét talajon azonban kifejezettek hátrányukra válik.
(2004-09-08)
Náci mosómedvék hódítják Európát

1934-ben Hermann Göring kezdeményezte az észak-amerikai mosómedvék betelepítését azzal a céllal, hogy gazdagítsa a német birodalom állatvilágát.
(2004-03-10)
Az EU a romániai barnamedvék pártján áll

Günter Verheugen, az európai bizottság bővítési főbiztosa magyarázatot kér a romániai barnamedve-vadászatok helyzetéről, mivel az utóbbi években hamis adatok alapján kiállított kilövési engedélyek miatt jelentősen csökkent a barnamedve-populáció - írta pénteki számában a Krónika.
(2004-02-14)
Díjat kapott a veszprémi állatkert barnamedvéi miatt

A Magyar Állatorvosi Kamara első ízben megítélt állatvédelmi díját a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadas-park nyerte el.
(2003-12-11)
Mi legyen az algyői oroszlánok és medvék sorsa?

Szegedi Vadaspark és a nyíregyházi állatkert is befogadná annak az algyői cukrásznak öt oroszlánját és három barnamedvéjét, aki a sorozatos felszólítások ellenére is közbiztonságra veszélyeztetett módon tartja kedvenceit.
(2003-11-12)
Ha az összes jéghegy hirtelen elolvadna...
Mi történne ha, hirtelen az összes sarki jég elolvadna? Kihalnának a jegesmedvék és a pigvinek
(2003-10-22)

Nóra Home | Medve Lap | Medvefélék | versekben | irodalomban | zenében | festményeken | közmondásokban | igazi medvék | állatkertben | Site map