Medve lap

MEDVE  Lap

Hírek, információk medvékről. Minden, ami medve és maci.
  "A természet varázsát ontja bőven:
A fűben, a virágban és a kőben,
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad.
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!"
Shakespeare
Farkas Nóra weblapja Kapcsolat:

 MEDVE Lap - Hírek
 Medvefélék
 Medvék a versekben
 az irodalomban
 a zenében
 a festményeken
 a közmondásokban
 Igazi medvék
 Medvék téli álma
 Medvék az állatkertben
 Galéria
 Archívum

 Nóra Home


Keresés a MEDVE Lap oldalain
powered by FreeFind farkas.nora@freemail.hu

Kedvencekhez adom!
Legyen a kezdőlapom!


 

A nyolc medvefaj és osztályozásuk a Vörös Listán

Óriás panda
          veszélyeztetett
Maláj medve
          sérülékeny
Örvösmedve
          sérülékeny
Ajakos medve
          veszélyeztetett
Pápaszemes medve
          sérülékeny
Jegesmedve
          sérülékeny
Barnamedve
          nem veszélyezetett
Feketemedve
          nem veszélyeztetett
2007.11.12.

  A Vörös Lista kategóriái
  Veszélyeztetett faj meghatározása - Wikipédia

A medvék fajtái:

Medvefélék:

Mosómedvefélék:

Forrás: A medvék besorolása - Wikipédián

Koalamedve:

    Figyelem: NEM a medvefélék családjába tartozik!
    A koala (Phascolarctos cinereus) Ausztráliában honos erszényes, növényevő állat, az koalafélék (Phascolarctidae) családjának egyedüli élő képviselője.
    A "koalamedve" megnevezés helytelen, mivel a koalák nem tagjai a medvék családjának. A tudományos neve görögül "erszényes medvét" jelent, mivel az első telepesek helyi medvefajnak gondolták a fura állatot.

A medvék nevére kattintva a részletes leírását láthatod!

További szakirodalom:
Medvefélék - Wikipédia
Alfred Brehm - Az állatok világa az interneten is megtalálható munkájában nagyon jó leírás található a medvékről
Angol nyelvű leírás a medvékről a Bear.org oldalán.  

  A medvefajok elterjedésének térképe - Wikipédia
Kép forrása Wikipédia. nagyítható
tetejére
 

   Ajakos medve
    MELURSUS URSINUS    Angolul: Sloth Bear

 

Veszélyeztetett faj!!! (Vörös Lista)

Megtalálható még India északi részén, Srí Lanka, Banglades, Nepál és Bhután területén is. Száraz sarjerdőkben, füves vidékeken él kis számban. Az intenzív vadászata és életterének szűkülése miatt egyre kevesebb van belőle. Hosszú karmaival könnyedén mászik fára, ahonnan lajhár módjára, fejjel lefelé lóg, ezért hívják őt Lajhár medvének is.
Szőrzete bolyhos fekete vagy sötétbarna , mellén V alakú krémszínű folt van, és pofája halványszürke.
Az állat hossza 150-190 centiméter, marmagassága 60-90 centiméter.
Testtömeg: hím 80-140 kg, nőstény 60-90 kg
Élettartam: 20-30 év
Tápláléka után éjszaka jár. Gyenge látása és hallása miatt a szaglására van utalva. Hosszú pofája mozgatható ormányban végződik. Ajkait csücsörítve könnyedén kiszippantja a rovarokat. Leginkább az apróbb rovarokat kedveli, termeszek, hangyák, méhek, peték és lárvák, de növényevő is, sokféle gyümölccsel, virággal és cukornáddal is táplálkozik.

Hazánkban állatkertekben nem található.

További részletes leírás: Ajakos medve -Wikipédia


tetejére

   Feketemedve vagy baribál

    (URSUS AMERICANUS)    Angolul: American Black Bear

Észak-Amerikában a hazája. Legnagyobb számban Alaszka déli és Kanada délnyugati részén található. Találkozhatunk vele még a keleti partvidékeken ugyan úgy, mint Kaliforniában; a messze északi tájaktól Mexikóig honos. Szőrzete fekete hosszú és sima, merev, csak a fej elülső részein (homlok és arc) rövidebb. Színe fényes fekete, csak az arc két oldalán hajlik sárgás színűre.
Hossza: 2 méter körüli
Testtömeg: 60-140 kg, de találtak már 300 kg-os feketemedvét is
Élettartam: 30 év
Mindenevő. Növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket, kisebb gerinceseket és gerinctelen állatokat fogyaszt, néha szarvas és őz borjakat is elkap. Szereti a lazacot. Gyakran a városok közelében felkeresi a hulladékgyűjtőket és abból táplálkozik.
Szaporodása: Az anyaállat 7 hónapig tartó vemhesség után szüli meg kicsinyeit. az utódok száma 1-4. Januárban születnek a téli szálláson. A kis medvék 30-40 napig vakok, és csak két hónapos korukban indulnak el anyjuk oldalán táplálékszerző körútjukra.

Hazánkban állatkertekben nem látható.

További részletes leírás: Fekete medve  -Wikipédia

 

tetejére

   Barnamedve

    URSUS ARCTOS    Angolul: Brown Bear

Sok alfaja ismert, többek között:
Alaskan Brown Bear
Asiatic Brown Bear
European Brown Bear
Grizzly Bear
Himalayian Snow Bear
Kamchatka bear
Kodiak Bear
Syrian Bear

 

Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában is megtalálható.
Bundájának színe alfajonként változó, feketésbarnától a sárgásbarnáig, de lehet akár szürke is. Nagy testű, hatalmas erejű állat.
Testtömeg: 200-350 kg,
Élettartam: 30 év
A barnamedve mindenevő, különböző bogyókat, diókat, hajtásokat és egyéb növényi részeket fogyaszt, de kisebb állatokat, dögöt, rovarokat, mézet és néha háziállatokat is eszik.
Télen félálomban alszik barlangjában.

Hazánkban a következő állatkertekben látható:
Győri      Jászberényi      Veszprémi    Pécsi   

További részletes leírás:
Barnamedve  Brehm Alfréd leírása alapján    
Barnamedve  A győri állatkertből    
Brown Bear  A Lioncrusher.com websiteról - angol leírás
Nagyon szép Barnamedve és grizzly fotók A bear.org websiteon


tetejére

   Kamcsatkai medve     Barnamedve alfaja

    URSUS ARCTOS BERINGIANUS    Angolul: Kamchatka bear

Északkelet-Ázsiában található. Szibéria keleti része, Kamcsatka. A barnamedve egyik legnagyobb testű alfaja.
Testtömeg: 350-600 kg
Mindenevő. Növényi táplálékot, magvakat, gyümölcsöket, kisebb gerinceseket és gerinctelen állatokat fogyaszt. Ha teheti, halászik. Magányosan járja az erdőt.

Hazánkban a következő állatkertekben látható:
Veszprémi   

További részletes leírás:
Kamcsatkai medve   A Veszprémi Állatkert leírása

 

tetejére

   Grizzly    Barnamedve alfaja

    URSUS HORRIBILIS ORD    Angolul: Grizzly

 

Kanadában, Alaszkában és a Yellowstone Nemzeti Parkban él a legnagyobb populációja.
A barna medve egyik alfaja, a hátán lévő pup különbözteti meg tőle. Bundájának színe sötétbarna, de a szőrszálak vége szürke, ezért szürke árnylatot kölcsönöz neki. Hatalmas erejű állat, mancsának egyetlen csapásával le tud teríteni egy vele azonos nagyságú állatot.
Testtömeg: 200-450 kg,
Élettartam: 30 év
Táplálékának többnyire állati eredetű, halak, madarak, dögök, rovarok, lárvák, de növényeket is eszik, mogyorót, diót, bogyókat és gyümölcsöket.
Télen félálomban alszik barlangjában.

Hazánkban a következő állatkertben látható:
Budapest Fővárosi Állat- és Növénykert

További részletes leírás:
Grizzly  Brehm Alfréd leírása alapján    


tetejére

   Maláji medve

    URSUS MALAYANUS    Angolul: Sun Bear

SÉRÜLÉKENY FAJ!!! (Vörös Lista)

Ázsia déli területein található, Vietnam, Thailand, Malaysia, Burma. A legkisebb számú élő medve faj a világon. Sárgásbarna színű V alakú sáv van a mellkasán. Szőrzete rövid fekete és barna. Füle kicsi és kerek, nyelve viszont nagyon hosszú, ami segíti az evésben.
Testtömeg: 27 - 65 kg
Élettartam: ? év
Tápláléka után éjszaka jár. Mindenevő. Növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket, lépesmézet, kisebb rágcsálókat, és madarakat fogyaszt.

Hazánkban állatkertekben nem látható.

További részletes leírás:
Maláji medve  Brehm Alfréd leírása alapján    
Sun Bear  A Lioncrusher.com websiteról - angol leírás

 
Kép a Lioncrusher.com websiteról van

tetejére

   Jegesmedve

    URSUS MARITIMUS    Angolul: Polar Bear

 

SÉRÜLÉKENY FAJ!!! (Vörös Lista)

Az Északi-sarkvidék jégmezőinek déli részén él.
A ragadozó emlősök rendjének harmadik legnagyobb testű képviselője a kodiakmedve és a kamcsatkai medve után. Bundájának színe fehér, a talpa szőrös. Erős és gyors állat enyhén ívelt lábával, hatalmas távolságokat képes megtenni.
Testtömeg: hím 400-600 kg, nőstény 300-400 kg
Élettartam: 22-25 év
Táplálékának zöme állati eredetű, fókák, madarak, dögök, de nyáron növényeket is eszik, zuzmót, mohát vagy bogyót.
Egész évben aktív és az egész napot táplálék kereséssel tölti.

Hazánkban a következő állatkertben látható:
Budapest Fővárosi Állat- és Növénykert

További részletes leírás:
Jegesmedve  A Budapesti Állatkert Fajlistájából    
Polar Bear A Lioncrusher.com websiteról - angol leírás


tetejére

   Örvösmedve

    URSUS THIBETANUS    Angolul: Asiatic Black Bear
    SELENARCTOS THIBETANUS    Angolul: Himalayan Black Bear

SÉRÜLÉKENY FAJ!!! (Vörös Lista)

Afganisztántól keletre, a Himalája vidékén, egészen Japánig, délen pedig Burmáig honos.Szőrzete szinte mindenütt fekete, kivéve a mellkas tájékát, ahol sárgásfehér, V alakú mellsávot visel.
Testtömeg: 120 - 150 kg
Élettartam: 20 - 30 év
Tápláléka után éjszaka jár. Szinte minden lehetséges táplálékot elfogyaszt. Nagyon sok növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket eszik, ídőnként viszont kisebb gerincteleneket, vagy lépesmézet, esetleg kisebb rágcsálókat, szarvasokat, máskor egy-egy szarvasmarhát, juhot ragad el.

Hazánkban a következő állatkertekben látható:
Budapesti          Győri        

További részletes leírás:
Örvösmedve  A Budapesti Állatkert Fajlistájából    
Örvösmedve  A Győri Állatkert leírása    
Asiatic Black Bear A Lioncrusher.com websiteról - angol leírás

        Kép a Lioncrusher.com websiteról van

tetejére

   Pápaszemes medve

    TREMARCTOS ORNATUS    Angolul: Spectacled Bear

        Kép a Lioncrusher.com websiteról van  

SÉRÜLÉKENY FAJ!!! (Vörös Lista)

Elterjedési területe az Andok hegységben, Venezuelától Bolíviáig és Chiléig tart.
Markáns szemrajzolatáról kapta nevét. A világosabb sáv az orrától a melléig húzódik, és kiemelkedik a fekete vagy sötétbarna szőrzetéből.
Testtömeg: hím 130-200 kg, nőstény 40-65 kg
Élettartam: 22-25 év
Elsősorban növényevő, levelekkel, növényszárakkal, gyökerekkel és sokféle gyümölccsel táplálkozik.
Kiváló famászó. Szürkületi és éjszakai állat.

Hazánkban állatkertekben nem található.

További részletes leírás:
Spectacled Bear A Lioncrusher.com websiteról - angol leírás


tetejére

   Óriáspanda - Nagy Panda

    AILUROPODA MELANOLEUCA     Angolul: Giant Panda                     VESZÉLYEZTETETT FAJ!!! (Vörös Lista)
 

A mai állás szerint az óriáspanda a medvefélék családjába az Ailuropodinae alcsaládba tartozik, így elsőként ebben a felsorolásban a rokonaként a barnamedve jöhet szóba. Régebben tévesen a mosómedvefélékhez sorolták, mert a vörös macskamedve azaz a kispanda odatartozik és azt gondolták akkor a hozzá hasonlító óriáspanda is az, de ma már a medvefélékhez sorolják az óriáspandát. További pontos részletek a Wikipédiában

Kina egyes területein, főleg a Szecsuan, Kanszu és Sanhszi kínai tartományok hegyvidékin él. Az óriáspanda természetes élőhelyei a sűrű erdővel benőtt szubtrópusi hegyoldalak..
Bundája fekete, fehér foltos. Két mellő mancsán van egy hatodik ujjféleség, ennek segítségével ragadja meg és vágja el a bambuszt.
Az óriáspanda elsősorban talajlakó, de jól mászik és úszik. A többi medvével ellentétben nem tud a hátsó lábára emelkedni. Táplálékát legtöbbször ülve fogyasztja el, így mellső mancsa szabaddá válik, hogy a táplálékot megfogja. Ezek az állatok szürkületben vagy éjszaka aktívak.
Előszertettel bambuszlevelekkel és szárral táplálkozik. Ha a bambusz elvirágzott és elszárad nehezen talál élelmet. Mivel a bambusz nem túl tápláló és az óriáspandák emésztése sem állt be úgy a növényevésre, mint a származástanilag régebb óta növényevő emlősöké, sokat esznek belőle: napi szükségletük 10-20 kilogramm bambusz.
Testhossza: Az óriáspanda a fejétől a farkáig 120-150 centiméter. Testtömege: 100-150 kg
Egyedül él, kivéve mikor utódokat nemz. A nőstény általában egy utódot ellik télen, de az sem szokatlan, hogy ikreket hoz a világra. Élettartam: kb. 22 év

Hazánkban állatkertekben nem található.

További részletes leírás:
Óriáspanda - Wikipédia
Mit kell tudni az óriáspandáról? - háziallat.hu

  Rendszertani besorolás:
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Család: Medvefélék (Ursidae)
Alcsalád: Ailuropodinae
Nem: Ailuropoda (Milne-Edwards, 1870 )
Faj: A. melanoleuca


tetejére

   Mosómedve

    PROCYON LOTOR    Angolul: Raccoon

 
Eredeti hazája Észak-Amerika, Kanada déli részétől Panamáig , ahol Rendkívül elterjedt, de napjainkban már Európában is megtalálható.
Testtömeg: 2-15 kg
Élettartam: 14 év
Víz közeli területeket kedveli. Mindenevő. Patakok mentén rákokra, csigákra, halakra, vadászik, növényi táplálékai a bogyók, makk, diófélék, termések, és levelek.
Szürkületi és éjszakai állat. Téli álmot nem alszik.

Hazánkban a következő állatkertekben látható:
Győri      Jászberényi      Pécsi    Veszprémi   

További részletes leírás:
Mosómedve  A veszprémi Állatkertből    
Mosómedve  A győri Állatkertből


tetejére

   Ormányosmedve

    NASUA NASUA    Angolul: Ring-tailed coati

Suriname-től Brazília déli területéig, illetve Paraguayig található meg. Vörösesbarna szőrzet borítja, hosszú farkát gyűrűszerűen elhelyezkedő csíkok tarkítják. Hosszú és mozgékony orra van.
Testtömeg: 4,5 - 6 kg
Élettartam: 14 év
Nappali állatok. Táplálékát elsősorban szaglása segítségével szerzi meg. Az apró gerinctelenektől, rovarlárváktól kezdve a kisebb gerinceseken át az édes gyümölcsökig szinte mindent megesznek.

Hazánkban a következő állatkertekben látható:
Jászberényi          Veszprémi   

További részletes leírás:
Ormányosmedve  A Budapesti Állatkert Fajlistájából    

 
        Kép a Budapesti Állatkert Fajlistájából van

tetejére

   Vörös macskamedve v. Kispanda

    AILURUS FULGENS    Angolul: Lesser Panda


        Kép a Szegedi Vadaspark képeiből van
  A vörös macskamedvét kis pandának is nevezik.
A Himalájában honos, Nepálhoz, Burmához, illetve a Kínához tartozó területeken él. Vörösesbarna bunda borítja, hosszú bozontos a farka, pofáján fekete fehér szinek láthatók.
Testtömeg: 3 - 6 kg
Élettartam: 10-13 év
Éjszaka jár tápláléka után, amely jobbára bambuszból, gyümölcsökből, zuzmókból, gyökerekből, bogyókból, néha madártojásokból, rovarokból és hernyókból áll.

Hazánkban a következő állatkertekben látható:
Szegedi Vadaspark          

További részletes leírás:
Vörös macskamedve  A Budapesti Állatkert Fajlistájából    


tetejére

Nóra Home | Medve Lap | Medvefélék | versekben | irodalomban | zenében | festményeken | közmondásokban | igazi medvék | állatkertben | Site map