M O N T E N E G R O      2012. augusztus - egy utazás képei

2012 augusztusában egy hirtelen ötlettől vezérelve, egy gyors szervezéssel elindultunk Montenegróba. A Szerbián át és Montenegró szerpentinjein kanyargó 15 órás autóút után a Tivati Pálma hotelben szálltunk meg. Innen fedeztük fel az országot a rendkívül változatos természeti szépségeivel, a gazdag történelmi emlékeivel. Természetesen a pihenést és fürdőzést sem mellőzve az Adria tiszta vizében. Az utunk során készült képeket láthatjátok ezen az oldalon.

Kaptárkövek 

Budapest - Tivat (az utazás)  (fotók)  2012.08.25.

Google térkép - útvonalterv    Táv: 890 km, 15 óra autóút.

Az egyik lehetséges útvonal (mi ezen mentünk):
Budapest - Röszke - Újvidék - Belgrád - Valjevo - Užice - határátkelő - Bijelo Polje - Podgorica - Budva - Tivat

Az autópályáról letérve Valjevo után, hegyes szakasz következett szinte végig rengeteg szerpentinnel a montenegrói tengerpartig. Valjevo - Užice közötti útvonal rossz minőségű, érdemes kipróbálni a Valjevo - Čačak útvonalat.

kicsi országtérkép,  hasznos infók,  Montenegró - Utazási Portál,  Montenegró közlekedéséről

 

Tivat 

Tivat - pihenőnap  (fotók)  2012.08.26.

öböl térkép,  öböl térkép másképpen,   Tivati légifotó,  szálló a térképen,  Tivat prospektus

Ezen a napon kipihentük az utazás fáradalmait és ismerkedtünk Tivattal.
A Hotel Pálmában szálltunk meg, Tivat belvárosában, közvezlenül a tengerparton. Strandja: saját, szépen rendezett, kiépített és kavicsos, nyugágy- és napernyő bérlési lehetőséggel.

Tivat, a Kotori öböl legfiatalabb városa, négyezer lakosú település, a Kotori öböl középső vidékén helyezkedik el a Vrmac-hegy lábánál. Ez a település a régió leginkább fejlődő városa, hiszen itt van a partvidék egyik repülőtere is. Nem csak híres, de túristáknak igazán vonzó kis városka.  Bővebben Tivatról

Adria Tours utazási iroda,  Hotel Palma


Lovcen-Cetinje-Kotor 

Lovćen - Cetinje - Kotor  (fotók)  2012.08.27.

Lovćen Nemzeti Park térkép

Kirándulás a Lovćen-hegyre, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a Kotori-öbölre. A Lovćen egyik legmagasabb csúcsán a Jezerski hegyen (1657 m magasan) található II. Petar Petrović-Njegoš mauzóleuma.
A hegyen, a helyi étteremben megkóstolhattuk a híres szárított, hajszálvékonyra szeletelt prsut sonkát, sajttal és mézborral tálalva (nagyooon finom).
Lelfele megnéztük a hajdanvolt királyi fővárost Cetinjét. Ma már egy csendes kisváros.
Visszafele ismét a Lovćen-hegyen átkelve értünk a Kotori öbölbe, ahol este Kotor belvárosban sétáltunk.

Lovćen nem csak a csodálat része, hanem Montenegró fontos történelmi pillére is. A szabadság jelképe volt ez a hely a montenegróiaknak, pont ezért volt állandó célpontja a törököknek és az osztrákoknak. További részletek Lovćenről és II Petar Petrović-Njegošról


Mamula-Kek barlang 

Žanjice - Mamula sziget - Kék Barlang  (fotók)  2012.08.28.

Öböl térkép - rajta Zanjice és Mamula sziget is

Egésznapos hajókirándulás:
Indulás Tivatból 9 órakor. Kiérve a nyílt tengerre három program várt ránk: Žanjice gyönyörű nyílttengeri strandja, a hangulatos, teraszos vendéglőiben finom helyi specialitásokat kínálnak. Pljeskavica vagy Ćevapčići - rostonsült darált húsok.
A Mamula sziget - a Kotori öböl bejáratánál található, rajta az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült erődítménnyel. Nevét egy osztrák generálisról kapta aki építette a XIX. század közepén.
A Kék-barlang - a 18 m magas cseppkőbarlang, melynek foszforeszkáló türkizkék vize egyedülálló látvány, és a néhány perces fürdőzés mindenkinek maradandó élményt nyújt. További a Kék-barlangról

Kotor-Perast 

Kotor - Perast - egy kis történelem  (fotók)  2012.08.30.

öböl térkép,  öböl térkép másképpen,  Kotor szórólapja

Kotor, séta az óváros ódon templomai és falai között. Lenyűgöző az azt körülvevő városfal. A falak hossza 4,5 km, magassága 20 méter, vastagsága 15 méter, teljes védelmet nyújtott a város számára a tenger felől. Nagyon hangulatos kis város, és érdemes megnézni este is. További részletek Kotorról
Sétánk szintén a kotori öbölben található Perast-ban folytatódott. Perast, a valamikori önálló köztársaság-városállam, hajósairól híres műemlék palotái és házai a múltat idézik.
Perast-al szemben két szigetet láthatunk. Az egyik Szent György szigete, mely a nemesség temetkezési helye volt, a másik pedig a Szirti Madonna sziget (Gospa od Škrpjela), mely hajóroncsokra épült mesterséges sziget. Jelenleg katolikus zarándokhely. Vizitaxival lehet átjutni a szigetre Perastból További részletek Perastról


Stari Bar-Déli tengerpart 

Rijeka Crnojevića - Stari Bar - a 2000 éves olajfa - Velika Plaža a Déli tengerpart  (fotók)  2012.08.30.

Rijeka Crnojevica-térkép,  Crnojevica - képeslap,   Stari Bar a térképen,  Velika Plaža - térkép
A mai célpont az albániai határ melletti a déli 13 km-es tengerpart volt. Csak néhány látnivalót iktattunk be, aminek az lett az eredmény, hogy este 7-re értünk le a kiszemelt tengerpartra. :)
Elsőként Cetinje felé vettük az irányt, hogy megnézhessük Rijeka Crnojevića folyóvölgyét a régi kőhidakkal és a hatalmas kanyarokkal, nagyon látványos volt.
Stari Bar (Öreg Bar) következett a régi vár nyomaival. Kb. 5 km-re fekszik a parttól a hegyekben. Ez az egyik legrégebben urbanizált város az országban. További Stari Barról
2000 éves olajfa: Bar óvárosban található az ország (és többek szerint Európa) legidősebb élő olajfája, ami több, mint 2000 éves. Mára már a város jelképe lett. A fa a mai napig hoz termést! Az olajfáról    Velika Plaža: Végül, este 7-re, eljutottunk Ulcinjén kersztül az Adria leghosszabb 13km-es homokos strandjára, a Velika Plažara.

Tivati kikötő 

Tivat - pihenőnap - esti séta a kikötőben  (fotók)  2012.08.31. 

A mai nap a pihenésé volt. készülvén a hosszú hazaútra. Este még elsétáltunk a Tivat kikötőjébe. Nagyon kellemes a séta a kivilágított pálmafák alatt és a pazar luxus jachtok között.
Tájékoztató a kikötőről:
Tivat új turisztikai beruházása a 2009-ben épült hatalmas jach kikötő, mely a leggazdagabb réteg igényeit kielégítő szolgáltatásokkal, jövőben épülő casino épülettel és luxus apartmanokkal várja a jach tulajdonosokat. Jelenleg 85 hajó befogadására képes ám a jövőbeni tervek alapján ezt 650 jacht beállására bővítenék.Sétány kávázók luxus boltok .A fitalakok részére a konobáktól kezdve egészen az európai színvonalú szórakozó helyekig különböző zenés-táncos helyek állnak rendelkezésre. Kikötőjében megtekinthető az egész szezonban ott horgonyzó híres Jadran hadihajó, mely még az Osztrák-Magyar Monarchia zászlaja alatt szelte a vizeket.


Ostrogi kolostor-Nevidio kanyon 

Ostrogi monostor - Nevidio kanyon  (fotók)  2012.09.01. 

Ostrog a térképen,  Ostrog monostor,  Nevideo a térképen,  
Ezen a napon elindultunk hazafele, de közben megejtettünk néhány látványosságot. Így a Nikšić közelében lévő Ostrogi monostort, majd a Nevidio kanyont.
Az Ostrogi kolostor megközelítése a Nikšići autópályáról letérve igen izgalmas volt a hozzá vezető 1 sávos szerpentinen. (kétirányú forgalommal)
Néhány szó az Ostrogi monostorról: A pravoszláv egyház legjelentősebb központja, a Nikšić és Danilovgrad közötti sziklafalba építették be, 900 méter magasan. A kolostort 1665-ben Vasilije Jovanović püspök kezdte el építeni 30 szerzetessel. Két különböző magasságú templomot építettek, az egyikben freskókat csodálhatunk meg, a másikban van Vasilije sírhelye. 1991-ben a kolostort teljesen felújították. A legenda szerint akik ide ellátogatnak a gyógyulásban remélhetnek, mert Vasilije szent ember és segít a rászorulókon.

Nevidio kanyon ("Sosem látott") : Több ezer évvel ezelőtt a nagy geológiai mozgások következtében összeütközött a Durmitor és a Vojnik hegység, rajtuk keresztül vájódott ki egy nagy szikla közül a kanyon Komarnica, az utolsó meghódított kanyon Európában. A neve is szimbolizálja a megközelíthetetlenségét, láthatatlanságát, a kanyon nagyon sokáig volt elrejtve az emberi szem elől. A Zabljak felé vezető úton, mi már könnyedén megtaláltuk, bejárása vezetett túrával lehetséges. Mi a bevezető részét láttuk.


Zabljak-Tara hid 

Žabljak - Tara hid - hazafele  (fotók)  2012.09.02. 

Žabljak és Tara folyó a térképen
Folytattuk utunkat hazafele.
Az éjszakát még Montenegróban töltöttök, Žabljak-ban egy vendégházban szálltunk meg. Žabljak a Balkán félsziget legmagasabban fekvő (1456) városa. Persze itt sem álltuk meg, hogy ne sétáljuk el a környék látványosságához a Crno Jezero - Fekete-tóhoz
Crno Jezero (Fekete-tó) a Durmitori Nemzeti Park 18 gleccsertava közül ez a legnagyobb. Mélysége helyenként eléri a 49 métert. Odafelé megcsodálhattuk a Durmitor nemzeti park hegyeit. Itt található Montenegró legmagasabb csúcsa a 2525 méteres Bobotov kuk.
Másnap végleg hazafele vettük az irányt, de búcsúzóul még megálltunk a Tara folyó völgyhídjánál. Ez egy 150 méteres mélységet 366 méter hosszan áthidaló völgyhíd, igen impozáns látványt nyújtó építmény. Itt az utolsó kis ajándékokat megvásárolva autóba szálltunk és újabb 10 óra autóút várt ránk. Sok és szép élménnyel tértünk haza.       Téged is vár Montenegró!

Montenegró

Montenegróban ebben a pici országban olyan természeti kincsek vannak, melyeket sehol nem találhatunk meg Európában de egyedül állóak a világon is. A turisták számára igazi élményt nyújt a tengerpart, melynek hossza 293 kilométer, ahol csodás partok, öblök, strandok válltogatják egymást. A kotori öböl csodálatos, aki már járt ott az tudja, hogy soha nem felejti el a hatalmas hegyek és a kék tenger látványát. Két különböző természeti egység kapcsolódik itt össze, a kontinens és a mediterrán, a tenger és a hegyek. Az öböl Európa legdélebbi fjordja, a világon pedig a 30 legszebb öböl közé tartozik, az UNESCO védelme alatt áll. A Tara kanyon Európa legmélyebb kanyonja, a világon csak a Colorádó kanyon előzi meg További részletek Montenegróról

Isten jókedvében volt, amikor ezt a parányi országot teremtette. Hegyek, völgyek, patakok, folyók, tenger, kanyonok, tavak, vadregényes tájak... mind karnyújtásnyira, aminek köszönhetően egy-egy nyaralás során ömlesztve szívhatjuk magunkba az ország szépségeit a szinte minden nap megszervezett kirándulások során. Montenegró ideális hely a felfedező és a pihenni vágyó turistának egyaránt... ráadásul az árakkal sem szálltak el a helyiek.... egyelőre... Montenegrór - Nyaralási, Utazási Portál

montenegro-info.hu,  Montenegró - Nyaralási, Utazási Portál,  Montenegró (wikipédia),  kicsi országtérkép


 

Külföldi utjainkról készült albumok: 

   Románia - Brassói Barangolások - 2016

   Lengyelországi csavargások - 2016

   Zakopane - Lengyelorzság  - 2016

   Rovinj - Horvátország  - 2016

   Ausztria - Dachstein  - 2015

   Erdély - Székelyvarság  - 2015

   Rodosz - Görögország  - 2014

   Bled - Szlovénia  - 2014

   Fekete-erdő - Schwarzwald  - 2013

   Alacsony Tátra - Gyömbér - 2013

   Montenegró  - 2012

   Ausztria - Medve-szurdok  - 2012

        Fotókat készítette: Szabó Zsuzsa             További túrafotóim >>        Farkas Nóra grafikái >>        Medve lap >>                 Copyright  ©  Szabó Zsuzsa