Bled és környéke    (Szlovénia)  -  2014. május  
 
     
 

Bledi-vár és a tó
  (fotók)  2014.05.04.

Száva-vizesés,  Pokljuka
  (fotók)  2014.05.05.

Triglav Nemzeti Park,  Krma-völgye
  (fotók)  2014.05.05.

Google térképen     turistatérképen

Bled, környékével és természeti szépségeivel az egyik legszebb alpesi nyaraló, jellemző rá az enyhe, gyógyhatású éghajlat és a tó termálvize. A hegyek szépsége visszatükröződik a tó felszínén, a nap, a nyugalom és a friss levegő kellemes érzéseket kelt a látogatókban egész éven át, és ideális viszonyokat biztosít a kellemes pihenésre vagy az aktív szünidő eltöltésére.
További részletek Bledről

Látnivalók:
A Bledi-sziget
A Bledi vár
A Vintgár szurdok

Bled, magyar nyelvű honlapja

Google térképen     turistatérképen

A Triglav Nemzeti Park területén elterülő Bohinji-tó felett gyönyörű, magas vízesés zubog alá. A tó északnyugati sarkában, a csaknem függőleges és több száz méteres Komma-szikla oldalából tör elő a bővizű forrás, mely tulajdonképpen a Száva egyik forrása. A kis folyócska ezt követően pár kilométer után belefolyik a Bohinji-tóba, ahonnét feldúsulva folytatja tovább az útját Sava Bohinjka néven. A vízeséshez a Bohinji-tó nyugati sarkában fekvő picinyke zsákfaluból, Ukancból juthatunk el a Savica-vízesés parkolójáig, ahonnan egy jó félórás, meredek lépcsőkkel teletűzdelt gyalogúton érjük el a vízesésre néző kis pihenőt.
Tovább 7 bámulatos vízesés / nlcafe.hu

Google térképen     turistatérképen

Bled közvetlen közelében helyezkedik el a Triglavi Nemzeti Park.
Valódi paradicsom.
Nem is olyan messze a nyüzsgő várostól, a nemzeti park területén, teljesen más világba lépünk.Változatos táj, fenséges csúcsokkal és másrészt élesen bemetszett völgyek, szurdokok kristálytiszta hegyi patakokkal, mágikus tavak elrejtve a magas hegyekben, gazdag erdők és zöld örvények, sehol máshol a világon nem található növények, egészen más életritmust élő állatok, fennsíkok, ahol a zöld legelőkön a szarvasmarha szabadon legel, hagyományos parasztgazdaságok, termékek készítése a régi hagyományok szerint ...
További részletek a Triglav Nemzeti Parkról


Bled - Szlovénia

2014 májusában egy Őrségi túránk után, leutaztunk Szlovéniába, Beldbe.
Nem sokkal előtte megláttam a Bledi-tó fotóját egy prospektuson és tudtam, hogy azt látni kell.
Igazából, szerettük volna, a Vintgar szurdokot is bejárni, de sajnos lezárták. Az időjárás okozta károkat próbálták helyreállítani.
Bled, felkapott turistacélpont lett, így aki nem szereti a tömeget, annak célszerű inkább a hétköznapokat választani a látogatásra.
Meglepő jelenséggel találkoztunk Bled környékén. A domboldali településeket, igencsak kuszán sikerült építeniük. Gyakran belógott egy ház sarka az útba, vagy olyan szűk volt, hogy alig fértünk el. Ráadásul nehezen lehetett eldönteni a rendkívül meredek kis utcácskákban, hogy melyik a főút és melyik vezet éppen egy ház udvarába, mert semmi sem jelezte azt. Mindig csak az utca végén derült ki, hogy jó felé mentünk-e. Egy-egy tévesztés után, nem volt könnyű a szűk helyeken megfordulni. Egy idő után, már az volt a mottónk, hogy - "Visszafordulásban, már jók vagyunk." Gyenge idegzetűeknek nem ajánlom az ilyen részeket. :)
Viszont elbűvölőek voltak a folyóvölgyek falvai, vagy a még havas hegyei.
Nem csalódtunk, Bled és a csodálatos környezete igazán szép látvány, ajánlom mindenkinek.
 

Külföldi utjainkról készült albumok: 

   Románia - Brassói Barangolások - 2016

   Lengyelországi csavargások - 2016

   Zakopane - Lengyelorzság  - 2016

   Rovinj - Horvátország  - 2016

   Ausztria - Dachstein  - 2015

   Erdély - Székelyvarság  - 2015

   Rodosz - Görögország  - 2014

   Bled - Szlovénia  - 2014

   Fekete-erdő - Schwarzwald  - 2013

   Alacsony Tátra - Gyömbér - 2013

   Montenegró  - 2012

   Ausztria - Medve-szurdok  - 2012


A honlapot és a fotókat Szabó Zsuzsa készítette.

Minden jog fenntartva © www.farkasnora.hu                              További túrafotóim        Farkas Nóra grafikái        Medve lap