Rovinj és az Isztriai-félsziget látványosságai (Horvátország)       2016. május

      Rovinj       Pula       Sopot vízesés       Gracisce       Limski Kanal       Grozjan       Zavrsje       Motovum

Rovinj  (fotók)  2016.05.11-14.

Őrségi túránk után leutaztunk az Isztriai félszigeten lévő Rovinjba.
Rovinj (olaszul: Rovigno) Horvátország egyik legjelentősebb turisztikai központja. Egy kiálló szirtfokra épült festői szépségű városka az Isztriai-félsziget nyugati részén, Porečtől 15 km-re délkeletre. Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült.Harangtornyába felmenve csodálatos kilátás nyílik a városra és a tengerre. Utcácskái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorok. Rengeteget csavarogtunk benne. Az északi és déli oldalon fennmaradtak a kora középkori és reneszánsz városfalak. Kellemes séták során egy látnivalókban gazdag, hangulatos nyüzsgő kisváros fogadott bennünket.

térkép,     Rovinj-wikipédia,     az óváros látnivalói,     GoogleMaps

Pula - Amfiteátrum, Aréna  (fotók)  2016.05.12.

Póla (horvátul Pula, olaszul Pola). Legfőbb nevezetessége az amfiteátrum.Pula, és talán egész Horvátország leghíresebb látnivalója e mészkőből készült aréna. I.e. 27-I.sz. 68 között épült. Ez a világ 6. legnagyobb, ma is álló arénája, kötelező látnivaló Pulában. 132 m hosszú, és 105 m széles, három emeletes. Fénykorában 23 ezer néző befogadására volt képes, és 20 bejárattal rendelkezett. Az antikvitás korának egyik legjobban megőrzött arénája a pulai. A római időkben véres gladiátorviadalok és állatviadalok helyszíne volt, a középkorban lovagi tornáknak adott otthont, ma pedig koncerteket, és operaelőadásokat tartanak benne.

térkép,     Pula-wikipédia,     Pula nevezetességei,     GoogleMaps
Sopot vízesés  (fotók)  2016.05.12.

Véletlenül találtunk rá az interneten és úgy gondoltuk nem hagyjuk ki. Nem egy frekventált turista látványosság, nem is volt kitáblázva. Elsőre el is vétettük, elmentünk az ellenkező irányba, de sétának az sem volt rossz, mint a képeken is látható. Tehát, a Sopot vízesés Pazin és Labin között fekszik. A 64-es főúton Zacji-nál kell lefordulni és Floricici-ig kell vezetni. A falu vége tábláig kell menni, ott van néhány parkolóhely is. A település táblától balra alig öt perces sétával elérjük a vízesést. A Szent Simon túraút része, azon is megközelíthető.

térkép,     Sopot vízesés,     GoogleMaps
Pican  (fotók)  2016.05.12.   - Egy romos és néptelen falucska a Sopot vízesés közelében.

A Sopot-vízesés felé haladva az egyik dombon egy templomtorony magaslott. Gondoltuk oda is fel kéne menni. Pićan (olaszul: Pedena) az Isztriai-félsziget közepén, Pazintól 12 km-re délkeletre, a D48-as számú Pazin-Kršan út mellett, a Čepić mezőtől nyugatra emelkedő dombok között fekszik. Egy kimondottan néptelen, romos falucska fogadott bennünket szűk utcácskákkal, nagy templomtoronnyal. Nem egy forgalmas turista célpont, de aki szereti az ilyent remek látványosság. A késő római kortól a 18. századig püspökség székhelye volt. 1653-ban jobbágyfelkelés tört ki a püspök ellen, mely során a felkelők lerombolták székesegyházát. Ma egy új templom emelkedik a helyén. A városkapun bemenve előttünk emelkedik 48 méter magas harangtorony 1872-ben épült, a harmadik legmagasabb az Isztria területén. A városfalig kisétálva szép látványt nyújt a környező hegyek vonulata.

térkép,     Pican - wikipédia,     GoogleMaps
Gracisce  (fotók)  2016.05.12.   - Rendezett, hajdan volt püspöki kisvároska.

Gracisce (olaszul: Gallignana) Az Isztriai-félsziget közepén, Pazintól 8 km-re keletre, a Pazint és Pićant összekötő út meletti dombon fekszik. Gracisce egy jellegzetes középkori isztriai város képét mutatja. Az egykor védőfalakkal körülvett település közepén kis tér található templommal. A dombtetőn álló Szent Vid templom melletti temetőből nagyszerű kilátás nyílik a félsziget középső részére és a távoli hegyekre. Hazafele csak bekukkantottunk a hajdan volt püspöki kisvárosba, de nagyon rendezettnek, este kicsit néptelennek tűnő szép városkát láthattunk. A városkapunál látható Szent Simon túraút térképe.

térkép,     Gracisce - wikipédia,     GoogleMaps

Groznjan  (fotók)  2016.05.13.   - Rendezett, művészek lakta, romantikus kisváros

A Mirna-folyó völgye felett magasodó hegytetőn áll Groznjan (olaszul Grisignano), az Isztria egyik legszebb hegyi települése. Kevésbé ismert, mint a szomszédos Motovun, ám nem kevésbé lenyűgöző.
Megkapta a Művészek Városa címet, mivel sok festő és szobrász telepedett le a város falain belül, akik belekezdtek a romos épületek felújításába. A helyreállított házakban stúdiók és galériák jöttek létre. Kiülhetünk a csodálatos kilátást nyújtó teraszaira, sétálhatunk rendezett, szobrokkal díszített utcácskáin. Ma egy romantikus hangulatú kisváros, ahová szeretettel várják a turistákat.

térkép,     Groznjan - wikipédia,     GoogleMaps
Limski kanal - Isztria fjordja  (fotók)  2016.05.13.

Isztria tagolt partvidékének egyik érdekes látnivalója a Rovinj és Poreč között, 10 km mélyre benyúló Limski kanal, a Lim-csatorna vagy más néven a Lim-öböl. A keskeny, hosszan a szárazföldbe tekergő, közel 100 méter magas, sűrű erdővel borított dombokkal határolt, fjordszerű öböl elsősorban itt tenyésztett kagylóiról, halairól híres. Forrás: kirandulastippek.hu
A csatorna feletti magaslatról az egész vidéket körbepásztázhatjuk tekintetünkkel. A nézelődést követően pedig az út menti árusoktól helyi termékeket: sajtokat, pálinkát, szárított levendulát vásárolhatunk emlékbe. Rovinjból akár hajóval, akár autóval is el lehet jutni.

térkép,     Limski kanal - kirandulastippek.hu,     Limski kanal - gportal.hu,     GoogleMaps

Zavrsje  (fotók)  2016.05.13.    - Lakatlan, romantikus és rejtélyes, romos kisfalu.

Groznjan és Oprtalj között félúton fekszik az Isztria legérdekesebb hegyvidéki kisvárosa, Zavrsje. Ebben a 240 méter magas dombon fekvő településen valaha több mint 1000 ember élt, de ma csupán néhány család lakja a települést. A 2011-es adatok szerint 47 lakosa van.
A települést egykor kettős védőfal övezte, melynek részei még ma is láthatók. Rajtuk keresztül két kapu nyílt, melyek közül mára csak egy, a déli városkapu maradt meg. A fallal körbevett kis falu központjában pár száz éve megállt az idő. A település macskaköves utcái, a többnyire elhagyott, részben leomlott épületek falait befutó borostyán egyszerre kelt romantikus és rejtélyes érzést a látogatóban. Mintha a 16-18. században járnánk. A lenyügöző látvánnyal jó ideig nem lehet betelni.

térkép,     Zavrsje - wikipédia,     GoogleMaps
Oprtalj  (fotók)  2016.05.12.   - Zavrsje és Motovun közötti átmenő falucska.

Oprtalj, olaszul Portole, egy bájos középkori városka a Mirna-völgy felett, éppen szemközt Motovunnal. Amikor a főútról megérkezünk, rögtön egy velencei loggia látványa fogad minket. Innen lenyűgöző kilátás nyílik a hegyekre és az olajfa ligetekre. Az óvárosba a főkapun keresztül léphetünk be, melyet a 18. században emeltek. A város főterén áll a kora 16. században épült Szent György plébániatemplom, melynek különálló harangtornya 27 m magas. forrás: Az Isztria legszebb hegyvidéki települései | Horvátország.net Régi és új jól megfér egymással. Itt is megtalálhatók a középkori házak romjai, de vannak szép új részei a kisvárosnak. Ebédelni álltunk meg Zavrsje és Motovun között

térkép,     Oprtalj - wikipédia,     GoogleMaps

Motovum  (fotók)  2016.05.13.   - Impozáns és kedvelt turista célpont.

Az Isztria középnyugati részén a Mirna bal partja felett emelkedő magaslaton található, 270 m-rel a tengerszint felett. Isztria egyik legszebb középkori települése. Az egész Mirna völgy látképét meghatározza a 27 méter magar Harangtorony. Eredetileg a XIII. században épült. Egyházi funkcióin túl, védelmi célokat is szolgált. Felkapaszkodunk az óvárosba, ahol az egykori városfalról csodáljuk a kilátást. Motovun napjainkban megint virágkorát éli, minden júliusban filmfesztivált rendeznek, a galériákban itteni művészek alkotásait, az üzletekben pedig helyi termelők finomságait vásárolhatjuk meg. Rendkívül kedvelt turista látványosság. Azoknak ajánljuk, akik szeretik a nyüzsgést.

térkép,     Motovum - wikipédia,     GoogleMaps

Rovinj melleti park  Rovinjtól lefele sétálva, Pula felé, nagy szállodákat és hozzájuk tartozó kellemes kavicsos strandokat találunk. Ezeken átsétálva Limska Draga öböl partján elérjük Park suma "Zlatni rt" nagy parkját. A félszigeten elterülő szép park bebarangolása kellemes időtöltést jelent. GoogleMaps
 

Ne hagyjátok ki! Mi többször, mindig más és más utcácskán mentünk fel esténként a Szent Eufémia-templomhoz. Nem tudtuk megunni a szűk kacskaringós kis utcácskák esti hangulatát. Rovinj este

 
     Külföldi utjainkról készült albumok:        Románia - Brassói Barangolások - 2016

      Lengyelországi csavargások - 2016

      Zakopane - Lengyelorzság  - 2016

      Ausztria - Dachstein  - 2015

      Erdély - Székelyvarság  - 2015

      Rodosz - Görögország  - 2014

      Bled - Szlovénia  - 2014

      Fekete-erdő - Schwarzwald  - 2013

      Alacsony Tátra - Gyömbér - 2013

      Montenegró  - 2012

      Ausztria - Medve-szurdok  - 2012

A honlapot és a fotókat  Szabó Zsuzsa  készítette.          Szabó Zsuzsa további túrafotói       Farkas Nóra grafikái        Medve lap            

Minden jog fenntartva © www.farkasnora.hu