Lengyelországi csavargások.

Ojcówi Nemzeti Park,  Mazuri tavak,  Gdansk és a Balti-tenger          2016. július


Pieskova Skala vara Pieskowa Skala, Ojcowi Nemzeti Park  (fotók)  2016.07.06.

Az Ojców-i Nemzeti Park határán található Pieskowa Skała királyi várat a XIV. században épült reneszánsz kastélya teszi ismertté. A Pradnik-folyó völgyében, Krakkótól 27 kilométernyire található. Érdemes megtekinteni a várban lévő múzeumot is.
Közvetlenül a vár mellett található a Herkules buzogánya (Maczuga Herkulesa) nevű érdekes 30 méteres mészkőoszlop.
Aki arra vetemedik, hogy végig gyalogol a Pradnik-folyó völgyében, a 773-as út mellett, Ojcow felé félúton találja a Chleb Praojcow nevű kis házi büfét. Csülkös káposzta, házi kenyér, szalonna zsíros kenyér, kovászos uborka és még sok, sok finom házi étellel.

Google térképentúránk útvonala az ojcowi nemzeti parkbanPieskowa Skala a wikinszállásaink

Ojcowi vár, Grota Łokietka barlang, Ojcowi Nemzeti Park  (fotók)  2016.07.06.

Az Ojców-i Nemzeti Park, Krakkó mellett található és bár a lengyel nemzeti parkok közül a legkisebb, mégis rendkívül gazdag geológiai, természeti és kulturális értékekben. Kivételes sziklaformákat, barlangokat, régi építményeket, várakat rejt. Ilyen az Ojcowi vár is. A Złota Góra (Arany-hegy) keleti oldalában fekvő XIV. századi romos gótikus lovagvárba a szépen megmaradt, sziklához tapasztott bejárati kapun jutunk be. Bejutva egy nyolcszögletű tornyot és egy kis helyi múzeumot találunk. A várból szép kilátás nyílik a Pradnik-völgyére.
A völgyben tovább haladva gyönyörű sziklaképződményeket láthatunk. Majd a Krakkói kaput (Brama Krakowska) elhagyva felmehetünk a fekete jelzésen megnézni a 270 m hosszú Grota Łokietka barlangot. A mai túránk: 25 km, szintkülönbség: 450 m.

Google térképenvázlatos térkép, a nemzei park térképeOjcówi Nemzeti Park / Csámborgó írása
Jasna Gora zarándokhely Jasna Gora zarándokhely - Częstochowa  (fotók)  2016.07.07.

Jasna Gora Częstochowa nyugati felében egy 293 méter magas dombon található. Az itt található, védőfalvakkal és parkkal övezett egyházi- és lakóépület - együttest nevezik Jasna Górának - magyarul Fényes Hegynek. A hegy nevét Magyarországról származó pálos szerzetesek adták, akik 1382-ben érkeztek Częstochowába.
Lengyelország legnagyobb tisztelettől övezett zarándokhelye. Itt található Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása, a częstochowai Fekete Madonna ikon, amely az 1382-es alapítás körül került a kolostorba. A kolostor évszázadok óta zarándokhely, Szűz Mária jelenlétének és a Mária-ikonnak számos csodát tulajdonítanak.

Google térképenJerzmanowice közeli mészkősziklák a térképenJasna Gora a wikin
Gizycko forgó hídja, Boyen-erőd, Swięta Lipka temploma  (fotók)  2016.07.09.

Lengyelország észak-keleti részén található Mazury vidéket nem ok nélkül hívják az Ezer Tó Vidékének. A régió központja Giżycko. Az itt található, Giżycko forgó híd egy érdekes technikai műemlék. A járművekhez tervezett, összesen 2,5 tonnás hidat, még ma is kézi erővel nyitják és zárják, meghatározott időközönként, lehetővé téve, hogy a hajók átjuthassanak a csatornán egyik tóból a másikba.
Giżycko másik látványossága, a Giżycki-szigeten álló hatszögű földsánc- és téglaépítmény, a Boyen-erőd. Az erődöt 1843 és 1855 között emelték a Niegocin és Kisajno tavak közti stratégiai fontosságú földszoros védelmére. Ma a Boyen-erőd népszerű látványosság lett a turisták körében
Giżyckotól 45 km-re található Swięta Lipka. Magyarul Sarlós Boldogasszony Bazilika, kedvelt zarándokhely lévén gyakran nevezik északi Częstochowának. A híres Mária-szentély a középkor óta vonzza tömegeket a zarándokokat
Google térképenGizycko Forgó Hídja (angol)A Boyen-erődMazuri-tavak

Mikolajki kikötője
Szarvasok Kadzidłowói vadrezervátum  (fotók)  2016.07.10.

Kadzidłowo Vadaspark Mikolajki és Ukta között a 609-es úton található. Ha megtaláltuk a park bejáratát, a múzeum mellett, kizárólag vezetővel és csoportokban látogatható.
Az állatok békések, nem tolakodóak, időnként odamennek a látogatókhoz, hagyják magukat fényképezni. A madarak ketrecben vannak, de a többi területen lehet sétálni az állatok között.


Google térképenJezioro Lukanowo - vízimadár menhely (lengyel)Kadzidłowói vadrezervátum (lengyel)
Malborki vár  (fotók)  2016.07.11.

Útban Gdansk felé érintettük Malbork-ot. Malborki vár, magyarul: Máriavár a német keresztes lovagrend vára volt. Európa legnagyobb gótikus vára a nevét a város és a vár védőszentjéről Szűz Máriáról kapta.
A világ legnagyobb téglából épült vára, amelyet mintegy 230 évig építettek. 1945-ben a vár és a város is súlyos károkat szenvedett. A harcok folyamán az óváros épületeinek közel nyolcvan százaléka megsemmisült, azóta újjáépítették és 2000 óta az UNESCO Világörökség része.
A vár impozáns méreteit a legjobban a folyó felöl elénk táruló panoráma mutatja, de a vár látogatása közben is megismerhetjük a vár méltóságteljes szépségét

Google térképen, Malborki vár a wikin,
Malborki vár
Motlowa folyó partján Gdansk és a Balti-tenger  (fotók)  2016.07.12.

Gdańsk; régi magyar neve Dancka, Lengyelország hatodik legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője. A Balti-tenger partján elhelyezkedő óvárosát a II. világháborúban a földdel tettek egyenlővé, majd gondosan visszaállítottak Hanza-szövetség korabeli pompájában.
A városnak sok gyönyörű épülete maradt fenn abból az időből, amikor a Hanza-szövetség tagja volt. A legtöbb turista attrakció az Ulica Długa (Hosszú utca) és Długi Targ (Hosszú Piac) területén vagy közelében található, amelyet a két végén az Arany kapu és a Zöld kapu határol. Csak néhány a látnivalókból: a Mária–templom, aminek 409 lépcső visz fel a tornyába. A Máriácska utca. A Hosszú Piactér a reneszánsz stílusú kereskedő és polgárházaival. Nagyon látványos a Motlowa folyó partján, a régi kikötődaru épülete is.
Aztán irány a Balti-tenger partja.

Google térképenBalti-tenger a wikinGdansk a wikin
Wladyslawowói 35 km-es félsziget, Hel  (fotók)  2016.07.13.

A Hel 34 kilométer hosszan, de mindössze kétszáz méter szélesen nyúlik el a szárazföldtől.
A meglehetősen sajátos formának köszönhetően egyedi mikroklíma alakult ki a félszigeten: az északi part szeles és hullámos (ez a szörfösök paradicsoma), a déli rész pedig kellemes, csendes, napos. Chałupyban megállva az előzőeknek ellentmondóan a déli oldalon találtunk egy szörfoktató bázist és szemben az északi szeles parton viszont rengeteg fürdőzőt. A félszigeten nemcsak azért érdemes végigmenni autóval, mert szokatlan alakú, hanem azért is, mert pont a végén, a Hel nevű városkában van a környék egyik népszerű helye, a fókaház, és Halászati múzeum (Muzeum Rybolówstwa), aminek tornyából nagyon jó a kilátás. Nagy élmény az egész félsziget, menjetek, nézzétek meg!

Google térképenA lengyel riviéraHel-félszigetről - mozi.24.hu
Balti-tenger partja
      Külföldi utjainkról készült további albumok:        Ausztria - Dachstein
      Zakopane - Lengyelorzság
      Erdély - Székelyvarság
      Rodosz
      Bled - Szlovénia
      Fekete-erdő - Schwarzwald
      Montenegró
      Ausztria - Medve-szurdok
      Alacsony Tátra - Gyömbér
 

A honlapot és a fotókat  Szabó Zsuzsa  készítette.          Szabó Zsuzsa további túrafotói       Farkas Nóra grafikái        Medve lap            

Minden jog fenntartva © www.farkasnora.hu