Brassói Barangolások  -  Románia                   2016. szeptember

Keresztényhavas,   Bucsecs,   Brassó,   Királykő,   Nagykő-Havas,   Transzfogaras,   Vajdahunyad,   Fekete-tenger

Kilátás a Cenkről Keresztényhavas (Postăvaru)  (fotók)  2016.08.31.

Útvonal: Brassó, Fekete templom -> Cenk -> Tampa csúcsa 956 m -> Nagy Krukor (Crucuru Mare) csúcsa 1435 m -> Postávaru menedékház 1799 m -> Poiana Brasov -> Ezio panzió
Táv: 18 km és 1165 m szint

Egy hegytömb a Keleti-Kárpátokban, Brassótól délnyugatra, a Brassói-medence és a Bucsecs-hegység között. Első napunkat bemelegítő túrának szántuk. Brassóból indultunk fel a Cenkre, majd az 1799 méteren lévő Postavaru menedékházhoz 14 km-en folyamatosan emelkedő úton jutottunk el. Kilátás a Cenk csúcsáról van, a többi része erdőben halad. Ha szerencsénk van a Postavaru menedékház pazar kilátása kárpótol minket.

útvonalvázlatszintGPSiesEzio panziótérképoklevélkitűzőwikipédiaGoogleMaps

Bucsecs (Muntii Bucegi), Omu csúcs  (fotók)  2016.09.01.

Busteni felvonó -> Babele menedékház 2200 m -> Babele, Sfinx -> Saua vaii cerbului nyereg -> Omu csúcs 2505 m -> Babele menedékház -> Busteni       Táv: 12,4 km és 500 m szint

A Bucsecs-hegység (románul: Muntii Bucegi) Erdély délkeleti peremén, Brassótól délre helyezkedik el. Második túránkon kicsit könnyítettünk a Busteni felvonóval. Hipp-hopp 2200 méteren voltunk a Babele menedékháznál. Mellette található a Babele sziklacsoport (az Öreg hölgyek) és a Szfinx nevű sziklaképződmény, melyet az erózió alakított ki. Gyönyörű felhőjáték kísérte utunkat a sziklás terepen a 2505 méteren lévő Omu csúcsig.

útvonalvázlatszintGPSiestérképoklevélkitűzőwikipédiaGoogleMaps

Felhőjáték a hegyekben

Brassó (Brasov)

Brassó (Brasov)  (fotók)  2016.09.02.

A város a Barcaság délkeleti szögletében, a Cenk-hegy lábánál fekszik. Ma Bukarest után az ország második legnagyobb városa.
A város legfőbb nevezetessége a főtéren található Fekete templom. Ez a legnagyobb templom Erdélyben, és a legkeletebbre fekvő gótikus templom Európában.
A főtér közepén áll a régi városháza, mely 1770-ben kapta ma is látható barokk formáját, ma történelmi múzeum múködik benne. Érdemes elsétálni a Katalin-kapuhoz is. Az egyetlen reneszánsz kapubástya Erdélyben. A főtértől nem messze található a drótkötélpályás felvonó, ami a 960 méter magas Cenk-hegy tetejére viszi fel a látogatókat, ezen a hegyen jártunk barangolásunk első napján.

térképszekelyfoldiinfowikipédiaGoogleMaps

Párzsmári Erődtemplom (Prejmer)   (fotók)  2016.09.02.

Brassótól 17 km-re északkeletre fekszik. Az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított szász evangélikus templomerőd a falu Főterén emelkedik, ez Erdély legnagyobb és sokak szerint legkülönlegesebb szász templomerődje.
A belsővárfalon belül, a templomot körül vevő templomudvar, és az előudvar falában alakították ki azt a 275 kamrát, amelyek ostrom idején menedéket adtak a lakóknak, békeidőben pedig terményeket tároltak bennük

térképwikipédiautazzerdelybe.huGoogleMaps

Párzsmári Erődtemplom

Királykő, Curmátura menedékház  (fotók)  2016.09.03.

Zernyest, Podul Mágurii -> Poiana Zanoaga -> Curmátura menedékház 1470 m -> Muchia Curmáturii -> Zernyesti szoros -> Podul Mágurii       Táv: 10,8 km és 700 m szint

A Királykő-hegység (románul: Piatra Craiului) Erdély keleti részén helyezkedik el. A Bucsecs-hegységgel és a Leaota-hegységgel együtt a Déli-Kárpátok legkeletibb részét alkotja. Nyugaton a Fogarasi-havasok, keleten a Bucsecs hegység határolja.
A hegység északkeleti lábánál elhelyezkedő Zernest település felől Podul Máguriiból indultunk a hegyre. Rövid 4 kilométeres emelkedővel az 1470 méter magasan lévő Curmátura menedékházhoz értünk fel. A Királykő elragadó sziklái tornyosultak előttünk. Sajnos nem éreztük magunkat alkalmasnak a sziklanyereg meghódítására, ezért lefele a csodálatos Zernyesti szoros felé vettük utunkat.

útvonalvázlatszintGPSieskiralyko.rotérképoklevélkitűzőwikipédiaGoogleMaps

Nagykő-Havas (Piatra Mare)   (fotók)  2016.09.04.

Dimbu Morii, Ezio panzio -> piros Családi út -> Medve szakadék, feletti kilátópont 1271 méter magasan -> Medve szakadék (Prapastia Ursului) -> Hétlétrás vízesés (Canionul Sapte Scari) -> Dimbu Morii, Ezio panzio     Táv: 11,2 kn és 677 m szint

A Nagykőhavas (románul: Piatra Mare) hegység a Kárpátokban, Brassótól délre fekszik. Itt látható a Hétlétrás-vízesés. A Sipoly-patak vize impozáns vízesésként zuhan alá egy keskeny és meredek mészkőszurdokban. 180 méter hosszú, szintkülönbsége 58 méter. A vízlépcsők magassága 2,5 és 15 méter között váltakozik. A "Hétlétra" nevet onnan kapta, hogy a közlekedést a szűk és meredek szurdokban 7 db falba erősített vaslétra teszi lehetővé.

útvonalvázlatszintGPSieserdelyiturak.rotérképoklevélkitűzőwikipédiaGoogleMaps

Hét létrás vízesés
Bukarest belvárosa Bukarest (Bucuresti)  (fotók)  2016.09.05.

Eredetileg nem terveztük Bukarest meglátogatását, de egy közlekedési dugó miatt inkább bementünk Románia fővárosába. Kevéske időnket a belvárosban töltöttük el. Az omladozó épületek tövében rengeteg színes, hangulatos kávézó található. Nincs igazán jó állapotban a belváros, de már láthatók a felújítás jelei. Nem hagyhattuk ki a város közepén mesterséges dombon épült gigantikus Köztársasági Palotát, más elnevezéssel a Nép Háza, jelenleg a Parlament Palotája, melyet Ceausescu saját rezidenciájának szánt. Az épületet a Guiness rekordok könyve is jegyzi: ez a világon a második legnagyobb épület, a Pentagon után.

térképwikipédiaGoogleMaps

Mamaia, Fekete-tenger  (fotók)  2016.09.06-08.

Megérdemelt pihenésünk a Fekete-tenger partján Mamaian. Mamaia üdülőváros a Fekete-tenger nyugati partján Konstancától északra kb. 5 km távolságra elhelyezkedő település. A település egy keskeny homokpadra épült a Fekete-tenger és a Siutghiol-tó között, melynek hossza körülbelül 8 kilométer, de a szélessége csupán 300 méter. Ennek északi részén volt a szállásunk az Oreiro Resortban. A környéken épülnek még az újabb vendégházak, de az Oneiro már teljesen rendben volt remek tengerparttal. Egyik este kicsit telegondoláztunk Mamaiaban. A település felett libegőztünk, alattunk a várossal, két oldalán a tengerrel és a tóval. Érdemes kipróbálni. Szép volt, jó volt.

térképGoogleMapsMamaia - wikipédiaTelegondolaOneiro Resort a szállásunk

Mamaia, Fekete-tenger
Transzfogarasi út Transzfogarasi út  (fotók)  2016.09.09.

A világ egyik legcsodálatosabb magashegyi útjaként számon tartott Transzfogarasi út (románul Drumul Transfăgărăsan), másként 7C jelzésű országút (Drumul National 7C) a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Arges településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 m magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja van.
Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva. A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra. (forrás: wikipédia)
Mi Curtea de Arges (Argyasudvarhely) felöl mentünk át a hegyen. Valóban igen hosszú és kanyargós az út, de csodálatos látványt nyújt.

megközelítésGoogleMapsvilagutazo.netinteraktív térkép

Nagyszeben  (fotók)  2016.09.09.

Nagyszebenben, csak átutazóban voltunk, hosszú utunkat megszakítva egy kis pihenőre. Este besétáltunk a városba. A szeptemberi kellemes estén rengeteg ember sétált a főtéren. Egy könyvfesztivál zenés programjába csöppentünk, de ettől függetlenül is elragadó a kisváros hangulata.

A város nevezetességeiről a szekelyfoldiinfo.ro oldalán olvashatunk.

térképwikipédiaGoogleMapsRepublique Hotel

Nagyszeben temploma

Vajdahunyadvar

Vajdahunyadi vár  (fotók)  2016.09.10.

Vajdahunyad (Hunedoara), Dévától 20 km-re délre, a Cserna völgyében található. A lenyűgöző gótikus várkastély Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága.
Ez a vár szolgált mintául, az 1896-os millenniumi ünnepségek részeként a Városligetben épült Vajdahunyadvár megmintázására.

térképwikipédiaGoogleMapsa várról

A résztvevők  (fotók)    2016.08.31.-2016.09.04.

Pillanatképek, csúcsfotók a túra résztvevőiről saját és a résztevevők fotóiból.


A túra eredeti kiírása a Teljesítménytúrázók Társasága weblapján található.

Biztonsági tudnivalók a túrákkal kapcsolatban! - Vincze Attila (a túra rendezőjének) írása

Brassói Barangolások 2016 - a facebookon

resztvevok

 
     Külföldi utjainkról készült albumok:        Románia - Brassói Barangolások - 2016

      Lengyelországi csavargások - 2016

      Zakopane - Lengyelorzság  - 2016

      Rovinj - Horvátország  - 2016

      Ausztria - Dachstein  - 2015

      Erdély - Székelyvarság  - 2015

      Rodosz - Görögország  - 2014

      Bled - Szlovénia  - 2014

      Fekete-erdő - Schwarzwald  - 2013

      Alacsony Tátra - Gyömbér - 2013

      Montenegró  - 2012

      Ausztria - Medve-szurdok  - 2012

A honlapot és a fotókat  Szabó Zsuzsa  készítette.          Szabó Zsuzsa további túrafotói       Farkas Nóra grafikái        Medve lap            

Minden jog fenntartva © www.farkasnora.hu