Medve lap

MEDVE  Lap

Hírek, információk medvékről. Minden, ami medve és maci.
  "A természet varázsát ontja bőven:
A fűben, a virágban és a kőben,
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad.
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!"
Shakespeare
Nóra Home | Medve Lap | Medvefélék | versekben | irodalomban | zenében | festményeken | közmondásokban | igazi medvék | állatkertben | Site map

<< Vissza Friss hírek     2019 >    2018 >    2017 >    2016 >    2015 >    2014 >    2013 >    2012 >    2011 >    2010 >    2009 >    2008 >    2007 >    2006 >    2005 >    2004-2002 >

    A R C H Í V U M         Medve Lap híreinek arhívuma:

20172017.12.21.
Megmentette a kamerát a jegesmedve

Videó a nagyonallat.reblog.hu oldalán

A videó itt megtekinthető.

Hírforrás nagyonallat.reblog.hu

jegesmedve és a kamera
(Fotó: a videóból)

2017.12.12.
A titokzatos, 164 éves medve története

Lehoczkyrella írása a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár vadászati kiállítás 301 kg-os medvéjéről.


A medvét feltehetően Andrássy Géza birtokán, Gömör megyében ejtették el 1907-ben. A gróf hobbija a vadászat volt. Számtalan hajtást szervezett saját birtokán, ahova meghívta nagybirtokos és politikus barátait. Az egyik ilyen alkalommal ejtették el az itt kiállított, 301 kg-os kapitális példányt. Ezek után nem sokkal kerülhetett a múzeumba, aminek több mint száz éve lakója a medve. Az írás teljes tartalma.

Hírforrás magyarorszagkul.nlcafe.hu

múzeumi medve
(Fotó: Papp Tibor)

2017.12.05.
Egyre többször észlelnek barna medvét hazánkban

Magyarországon is megszaporodott a nagyragadozók észlelése. Ennek oka a technika fejlődése, ugyanis egyre több vadkamerát helyeznek ki az erdőkben. Szlovákiában, valamint Lengyelországban szaporodik az állomány, így az amúgy is óriási területeket bejáró nagyragadozók hazánkban is feltűnnek.
Szlovákiá­ban a medvék az Alacsony- és Magas-Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-paradicsomban élnek, amely közvetlenül határos a Szlovák-karszttal is, amely földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel. Így a barna medve hazai feltűnése nem váratlan az Aggteleki Nemzeti Parkban. A teljes cikk.

Hírforrás magyaridok.hu

Ormányosmedve
(Fotó: magyaridok.hu)

2017.10.04.
Állatszeretet Fesztivál, 2017. október 4-től 8-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Idén is megrendezésre kerül az Állatszeretet Fesztivál, október 4-től 8-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
Az ötnapos rendezvény számos látnivalót, ismeretterjesztő és szórakoztató programot rejt magába, amit egyetlen állat- és növénybarát sem hagyhat ki.
A rengeteg programon túl lesz fóka show, elefántiskola, pelikánetetés és további számos előadás az Állatkert sztárjaival a "Légy ott!" program keretében. További részletek a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján
Állatszeretet Fesztivál részletes programja

Hírforrás zoobudapest.com

Állatszeretet Fesztivál programja
(Fotó: zoobudapest.com)

2017.10.03.
Ormányosmedve kölykök a Medveotthonban

Az ormányosmedve, másnéven Vörösorrú koáti kölykök születettek a Medveotthonban.
Ez a sok apróság most a főbejárati sétányon található bal oldalt.
Érdemes őket megnézni milyen vidámak és aktívak! A teljes cikk és videó.

Hírforrás medveotthon.hu

Ormányosmedve
(Fotó: medveotthon.hu)

2017.07.04.
Országszerte gondot okozhat a medvetalp.
Veszélyes medvetalpat irtottak a Kiskunsági Nemzetipark munkatársai

Kiskőrös és Kecel között, nehezen megközelíthető helyen, egy csatorna partján bukkantak a Szosznovszkij-medvetalpra. A növény igen veszélyes, mert bőrrel érintkezve már kifejti mérgező hatását. A nemzeti park szakemberei egyelőre eltávolították, a területet fokozottan figyelik.
A Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) a zellerfélék családjába tartozó, ernyős virágzatú, évelő, több méteresre növő özönnövény. Hatalmas mennyiségben tartalmaz furokumarint, amely a bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és 24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.
Orvosi kezelés nélkül maradandó károsodást okozhat. A teljes cikk.

Hírforrás knp.nemzetipark.gov.hu

Medvetalp - mérgező növény
(Fotó: knp.nemzetipark.gov.hu)

2017.07.04.
Mesebeli fotók: farkasok, medvék és gyönyörű modellek

Olga Barantseva orosz fotós elképzelt egy csodálatos világot, és mindezt meg is valósította. Mágikus hatású fotókat készített, ahol rókákat, medvéket és farkasokat láthatunk a gyönyörű modellek mellett. A teljes cikk és további fotók.
Ne próbáljatok ilyen fotót készíteni, igazi medvével!

Hírforrás ridikul.hu

alvó medve egy modellel
(Fotó: ridikul.hu)

2017.07.04.
Székelyföldön most már inkább már kilőnék a veszélyessé váló medvéket

A lakosságot veszélyeztető medvék sürgős kilövésének engedélyezését kérik a román kormánytól az érintett háromszéki önkormányzatok - jelentette be hétfőn Kovászna megyei tanács sajtószolgálata. Arra hívják fel a bukaresti kormány figyelmét, hogy a térségben tarthatatlanná vált a helyzet, mivel a nagyvadak egyre több kárt tesznek a falusi gazdaságokban, és immár az emberek életére is veszélyt jelentenek.
A levélben rámutatnak: Kovászna megyében már csaknem kétszer annyi medve él (mintegy 1300), mint amennyit a térség el tudna tartani, tavaly óta megyei a környezetvédelmi ügynökségnél közel 200 esetben jelentettek medvék által okozott károkat, a megyei kórházban pedig hat olyan sérültet kellett ellátni, akiket medve támadott meg. A teljes cikk.

Hírforrás 168ora.hu

támadó medve
(Fotó: Thinkstock)

2017.04.20.
Mesemusical - Masha és a Medve először hazai színpadon

Gyermekek százezreit nyűgözi le a tévé képernyője elé a Minimaxon jelenleg nálunk is hatalmas sikerrel futó Masha és a Medve című mesesorozat. A történet főhőse Masha, egy nyughatatlan kislány, aki mindig tele van energiával, s nem bír a fenekén megülni. A történet pedig arról szól, hogyan boldogul egy kicsi lány a nagyvilágban a bonyolult feladatok megoldásával, amit a felnőttek bíznak rá. Masha barátjával, a nyugis, lustácska medvével folyton elképesztő kalandokba keveredik, ezúttal azonban nem a képernyőn, hanem életre kelve a színpadon, egy elbűvölő mesemusical keretében.
Aki velük tart, megtudhatja, mit jelent a barátság, a gondoskodás, a kreativitás és a szabadság. A teljes cikk.

Előadások: április 30-án, Szegeden a Városi Sportcsarnokban, május 1-én Debrecenben Főnix Csarnokban, és május 6-án 11h, 14:30h, 18h, Budapesten, a Tüskecsarnokban.

Bővebb információ: mashaesamedve.hu

Masa és a Medve
(Fotó: mashaesamedve.hu)

2017.04.20.
A medve nem játék. - A Turista Magazin írása.

Gondolkoztak már a medvén? Szétfeszíti a rácsot, de egy szóló vasrudat is meghajlít. Erős. Képes olyan finom mozdulatra, amilyenre nem is gondolunk, amikor emlegetjük a macit a málnásban: a málnaszedés az emberek közül sem megy mindenkinek. Precíz. És puszta kézzel fogja ki a lazacot a vízesésből, amire még az egész életüket a sportágnak szentelő harcművészek közül is kevesen képesek. Tehát gyors és laza. Az időnként tragikus félreértést az okozza, hogy nem ezek miatt az elképesztő tulajdonságai miatt szeretjük. Hanem - miért is? Hát mert CUKI! A teljes cikk.

Felkészülni a nagy találkozásra! (a Turista Magazin tanácsai)
A medvével való találkozás lélektani felkészülést igényel, annak ugyanis esélye sincs, hogy az ember kiabálással elijessze, vagy elfusson előle, hiszen a medve másodpercenként 17 méter megtételére is képes, fára is sokkal jobban mászik, de kellő óvatossággal elkerülhetők a veszélyes helyzetek. Íme néhány praktikus tanács, hogy mit kell tenni, ha összefutsz egy medvével és ez a találkozás nem egy állatkertben zajlik:

- Hátrálj lassan azon az úton, amerről jöttél, és kerüld ki minél nagyobb körben!
- Mindezt tedd csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa.
- Ha a medve nem vesz észre, ne csapj zajt!
- Ne zárd el a medve menekülési útvonalát, hagyj neki helyet!
- Légy különösen óvatos, ha a medvével közelről találkozol!
- Soha ne közelítsd meg a medvét, még akkor sem, ha látszólag békés!
- Ne fordíts hátat az állatnak!
- Ne fuss el! Hacsak nem vagy képes 40 km/órás nagyobb tempóra, ennyi ugyanis a medve csúcssebessége.
- Ha a medve észrevett, akkor lassan emeld a kezed a fejed fölé, és halkan beszélj, énekelj, fütyülgess, hogy a medve emberként tudjon azonosítani.
- Ha a medve észrevett, de nem vesz tudomást a jelenlétedről, nem érdeklődik, akkor lassan hátrálj ki a látóteréből!

A cikk teljes tartalma a Turista Magazin oldalán.
Kapcsolódó cikk: Így vértezd fel magad barna medve ellen.
Hírforrás: turistamagazin.hu

Barnamedve
(Fotó: turistamagazin.hu)

2017.04.11.
Húsvét a Medveotthonban - Húsvét hétfőn

Tojás keresés - Tojásfestés - Locsolás - Játékos kézműveskedés - Tojás dobás és még sok jó program.
Zenél a Nagymarosi Gyermek Ütős Zenekar - 11 órakor

Időpont: 2017. április 17., 9:00-15:00
Helyszín: Veresegyházi Medveotthon és Élményporta Veresegyház, Patak utca 39.

A teljes program.

Hírforrás: medveotthon.hu,   Esemény a facebookon.

barnamedve
(Megghívó: Medveotthon.hu)

2017.04.11.
Online medvekövetőt vezetett be a Yosemite nemzeti park.

A Yosemite Nemzeti Parkban több száz fekete medve él. A park alapítványa új ötlettel rukkolt elő, hogy védje a túrázók uzsonnáját. A látogatók testi épségének védelmére is gondoltak természetesen, amikor április elején elindították a kaliforniai park egy újabb honlapját, amelyen nyomon követhetjük a medvék mozgását a parkban. Az új nyomkövető megmutatja ugyan, hol találhatók a GPS-es nyakörvvel felszerelt állatok, de időbeli késéssel.
A honlap indulása előtt ugyanezt a rendszert biológusok használták, akik így gyűjtöttek pontosabb adatokat a medvékhez kapcsolódóan: nem csupán szokásaikról tudakozódtak, de arról is, hogyan lehetne őket fokozottabban védeni a parkban. A park célja többek között ugyanis az, hogy az állatok ne kóboroljanak be a látogatók miatt infrastruktúrával felszerelt övezetekbe. Komoly fejtörést okozott továbbá, hogyan akadályozzák meg, hogy a medvék szemet vessenek a túrázók piknikjeire, már csak az állatok védelme miatt is. A cikk teljes tartalma.
Help Protect Yosemite's Bears

Hírforrás: travelo.hu
Yosemite
(Fotó: Justin Kern / Flickr.com/travelo)

2017.04.11.
Veszélyben van a medvehagyma.

Ezekben a hetekben a "gyűjtők" tömegesen lepik el a természeti területeket, mázsaszámra tépik a növényt, összetapossák a "maradékot", hatalmas kárt okoznak. És törvényt szegnek.

Nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adott ki egy teljesen világos, közérthető tájékoztatást:

  • Medvehagymát kizárólag a nem védett állami erdőkben és csak saját felhasználásra szabad gyűjteni, fejenként és naponta legfeljebb két kilogrammnyi mennyiségben. Az erdők tulajdonviszonyaiban való eligazodást egy interaktív térkép is segíti.
  • Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével, hozzájárulásával szabad.
  • A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Azaz fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.
A cikk teljes tartalma.
A medvehagyma gyűjtés szabályai! (NÉBIH)   (letölthető változata)

Hírforrás: 24.hu
medvehagyma szedés
(Fotó: 24.hu)

2017.04.11.

Medvehagyma, a tavaszi méregtelenítő - Szagos kincs az erdők mélyén
A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye
További részletek HáziPatika.com honlapján olvashatók.

További cikkek a medvehagymáról
Medvehagyma: az ízletes vérnyomáscsökkentő - HáziPatika.com -  2015.03.21.
Medvehagyma, a tavaszi méregtelenítő - HáziPatika.com
Medvehagyma - (Allium ursinum) - vitamin sziget honlapján
Medvehagyma - Wikipédia
Medvehagyma: március-áprilisban gyűjthető - hobbikert.hu
Medvehagyma-gyűjtés engedéllyel! - kanizsaujsag.hu
Nem mindegy, hol szedik a gyűjtők a medvehagymát - hirado.hu
Terebess: Medvehagyma
A tavasz első gyógynövénye: a medvehagyma - Traditional and wild projekt
medvehagyma.net
A medvehagyma hasznáról - biokontroll.hu
Medvehagyma Facebookon - facebook.com

Medvehagymás receptek
Medvehagymás receptek - finomreceptek.hu
A medvehagyma pesztó elkészítése - Tomakonyha
Hogyan használhatjuk fel? - mindmegette.hu
Medvehagymás-krémsajtos rúd - mindmegette.hu
Medvehagymás-paradicsomos pite baconnel - mindmegette.hu
Brummogó pogácsa - lokal.hu
Cukkinikrémleves medvehagymával - mindmegette.hu
Medvehagymás baconos tészta - mindmegette.hu
Medvehagymás-majonézes vegán burgonyasaláta - mindmegette.hu
Medvehagymás tojásos-baconos galuska - mindmegette.hu


2017.01.30.
Az orosz házaspár megosztja otthonát egy medvével

Svetlana és Yuriy Panteleenko, egy teljesen átlagos, orosz házaspár, akik ajtaján 23 évvel ezelőtt kopogtatott két barátjuk. A két barát vadász volt, akiknél egy picike, alig három hónapos medvebocs volt.
A Panteleenko házaspár ekkor meghozta élete döntését: majd ők befogadják a medvét. Azóta 23 év telt el, a házaspárnak gyakorlatilag sikerült a lehetetlen: szinte házi kedvenc lett a maciból, aki azóta is velük él. Képek a család és a maci életéből

Hírforrás: diamonds.cafeblog.hu

maci orosz családban
(Fotó: diamonds.cafeblog.hu)

2017.01.30.
Mackóbarlang Nyíregyházán

Sok-sok mackóval, játékkal és nyereményekkel várják az érdeklődőket február 2-től Nyíregyházán, a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban. További részletek.

A kiállítás 2017. február 2. és május 31. között látogatható.
Információ: 42/504-490 Email: vmh@t-online.hu

Hírforrás: nyiregyhaza.hu

program
(Kép: nyiregyhaza.hu)

Február 2 és a medvék téli álma.
Összegyűjtöttünk néhány cikket és információt a témával kapcsolatban:

ÉRDEKESSÉGEK régi újságokból a téli álomról
A medvék téli álma - Mag. Sigrid Zederbauer, a BÄRENWALD Intézet medvék téli álmának szakértője
A medve-hiedelem - Medve és az időjárás
Mikor a medve kijön a barlangjából  - Idézet Jókai Mór Az új földesúr című művéből
Miért hisszük, hogy a medve képes időjóslásra? - zóna.hu cikke
Ébren töltik a telet a spanyol medvék - Nem szenderülnek téli álomra a medvék az észak-spanyolországi hegyekben - cikk az origon (2007)
Medveárnyék észlelés február másodikán - Fővárosi Állat- és Növénykert cikke a témával kapcsolatban (2009.02.03)
Nem alszanak téli álmot a veresegyházi medvék - National Geographic cikke (2008.02.)
Mi Micsoda: Medvék - című könyvből a Téli álomról -  Google találat
Téli álom - a Medveotthon írása
Ki hogyan alussza álmát? - a Zöldjátszóház Tudásházából
A tavaszjelző medve nem hungaricum - Francia mackók. Filozóf mormoták és borzok - mindennapi.hu cikke (2011.02.02)
Korai tavaszt ígér az időjós mormota is - világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban élő legendás mormota (2011.02.02.)
Fény derült a medvék téli álmának egyik titkára - szívverés - origo.hu cikke (2011.02.08.)
Nem várt dolgok derültek ki a medvék téli álmáról - anyagcsere - origo.hu cikke (2011.02.18.)
Még a téli álom alatt is figyelik környezetüket a medvék - origo.hu cikke (2011.08.17)
Téli álom - Kislexikon meghatározása (2012.01.17.)
A medvék szerint az alvás a legjobb orvosság. - Hír24 cikke (2012.03.21.)
Az enyhe idő miatt felébredtek a medvék a Tátrában - 2014. január - magas-tatra.info cikke (2014.01.14.)
Az enyhe időjárás miatt nem alszanak téli álmot a medvék a Pireneusokban - 2016. január - zoozoo.hu cikke (2016.01.22.)
Tényleg alszanak téli álmot a medvék? - m5tv riportja (2017.03.06.)


2017.02.08.
Nem látták meg az árnyékukat a budapesti medvék, szerintük a tél már nem tart sokáig.

A hagyományos időjósló szokásokhoz kapcsolódva számos medvés programmal - medvefarsanggal, mackófesztivállal és medvelessel - várták Budapesten, Budakeszin és Veresegyházán a gyerekeket. A néphiedelem szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján ha a medve a barlangjából kibújva meglátja az árnyékát, megijed tőle és visszamegy aludni, ami azt jelenti, hogy még hosszú lesz a tél.
Fővárosi Állat- és Növénykert kamcsatkai barnamedvéi, Tibor és Romulus, a borús idő miatt nem látták meg az árnyékukat. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás. A cikk teljes tartalma.

Hírforrás: erdekesvilag.hu
barnamedve
(MTI fotó: Kovács Attila)

2017.02.08.
Amerikában ma is mormota jósolt medve helyett, velünk ellentétben az amerikaiak nem sok jóra számíthatnak az elkövetkező hetekben.

Február 2-án az USA-ban és Kanadában is megünneplik a Mormota napját (Groundhog Day), ahol a mi szokásainkhoz hasonlóan azt vizsgálják, hogy a kuckójából előbújó mormota meglátja-e aznap az árnyékát, vagy sem. A következtetések szintén hasonlóak: ha igen, akkor még legalább hat hétig tél lesz. A mai napon Amerikai leghíresebb mormotája, a Punxsutawney városbeli Phil meglátta az árnyékát, így velünk ellentétben az amerikaiak nem sok jóra számíthatnak az elkövetkező hetekben.
Fővárosi Állat- és Növénykert kamcsatkai barnamedvéi, Tibor és Romulus, a borús idő miatt nem látták meg az árnyékukat. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás. A cikk teljes tartalma.

Hírforrás: travelo.hu
mormotae
(Fotó: David Maxwell)

2017.01.30.
Medve-les napok a Budakeszi Vadasparkban február elején

A mindenevő, bundás melákról sok érdekességet megtudhatnak azok az óvodások és kisiskolások, akik oktatóikkal együtt jelentkeznek a programra, melyet február 1-jén, 2-án és 3-án is megrendeznek a vadasparkban. A csoportok először medvekifutó mellett tartott előadáson tudhatnak meg számos érdekességet (nem csak a) barnamackókról, azt követően pedig interaktív foglalkozások és játékok során ismerkedhetnek meg közelebbről is a medvékkel. Bővebben a programról.

A Medve-les napokra Mészáros Orsolyánál lehet jelentkezni. meszaros.orsolya@bkvp.hu
Hírforrás: Budakeszi Vadaspark

Móricz maci
(Fotó: vadaspark-budakeszi.hu)

2017.01.17.
Aki bújt, aki nem, MEDVE! - Mackófesztival a Fővárosi Állat- és Növénykertben - 2017. február 2 és 5 között.

Ismét megrendezik a Mackófesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négynapos fesztivál február 2-től - 5-ig tart, és ezalatt számos, a medvékhez kapcsolódó látnivalóval, eseménnyel, ismeretterjesztő programmal várják a nagyközönséget!
Cammogj a medvékkel! Séta és fotózkodás jelmezes medvékkel a Varázshegy környékén.
Alkoss Te is a macikkal! Rajzolás, színezés és gyurmázás.
Maciműnek és további érdekes programok. Részletek a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján. A teljes program
Hírforrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

mackófesztivál plakát
(Kép: zoobudapest.com)

2017.01.10.
Medve Farsang a Medveotthonban - 2017. február 2-án 10.00 órától

Medve Farsang - avagy "A medvének mindig igaza van"
Február 2-án közös éneklés a gyerekekkel, mondókázás és gyertya gyújtás közepette várják a mackókat, hogy kibújjanak barlangjukból.
A nap fénypontja az "ÖLELD ÁT a MACKÓT", vagyis amikor élőláncként körbeölelik a mackókat a résztvevőkkel!

A január 15-ig regisztráló csoportok, családok 50% kedvezménnyel vehetnek részt a rendezvényen. Regisztráció és bővebb információ: iroda@medveotthon.hu
Bővebben a programról.

Hírforrás: Medveotthon,    Esemény a Facebookon

program
(Fotó: medveotthon.hu)

2017.01.30.
Az orosz házaspár megosztja otthonát egy medvével

Svetlana és Yuriy Panteleenko, egy teljesen átlagos, orosz házaspár, akik ajtaján 23 évvel ezelőtt kopogtatott két barátjuk. A két barát vadász volt, akiknél egy picike, alig három hónapos medvebocs volt.
A Panteleenko házaspár ekkor meghozta élete döntését: majd ők befogadják a medvét. Azóta 23 év telt el, a házaspárnak gyakorlatilag sikerült a lehetetlen: szinte házi kedvenc lett a maciból, aki azóta is velük él. Képek a család és a maci életéből

Hírforrás: diamonds.cafeblog.hu

maci orosz családban
(Fotó: diamonds.cafeblog.hu)

2017.01.30.
Mackóbarlang Nyíregyházán

Sok-sok mackóval, játékkal és nyereményekkel várják az érdeklődőket február 2-től Nyíregyházán, a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban. További részletek.

A kiállítás 2017. február 2. és május 31. között látogatható.
Információ: 42/504-490 Email: vmh@t-online.hu

Hírforrás: nyiregyhaza.hu

program
(Kép: nyiregyhaza.hu)

2017.01.30.
Február 2 és a medvék téli álma.
Összegyűjtöttünk néhány cikket és információt a témával kapcsolatban:

ÉRDEKESSÉGEK régi újságokból a téli álomról
A medvék téli álma - Mag. Sigrid Zederbauer, a BÄRENWALD Intézet medvék téli álmának szakértője
A medve-hiedelem - Medve és az időjárás
Mikor a medve kijön a barlangjából  - Idézet Jókai Mór Az új földesúr című művéből
Miért hisszük, hogy a medve képes időjóslásra? - zóna.hu cikke
Ébren töltik a telet a spanyol medvék - Nem szenderülnek téli álomra a medvék az észak-spanyolországi hegyekben - cikk az origon (2007)
Medveárnyék észlelés február másodikán - Fővárosi Állat- és Növénykert cikke a témával kapcsolatban (2009.02.03)
Nem alszanak téli álmot a veresegyházi medvék - National Geographic cikke (2008.02.)
Mi Micsoda: Medvék - című könyvből a Téli álomról -  Google találat
Téli álom - a Medveotthon írása
Ki hogyan alussza álmát? - a Zöldjátszóház Tudásházából
A tavaszjelző medve nem hungaricum - Francia mackók. Filozóf mormoták és borzok - mindennapi.hu cikke (2011.02.02)
Korai tavaszt ígér az időjós mormota is - világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban élő legendás mormota (2011.02.02.)
Fény derült a medvék téli álmának egyik titkára - szívverés - origo.hu cikke (2011.02.08.)
Nem várt dolgok derültek ki a medvék téli álmáról - anyagcsere - origo.hu cikke (2011.02.18.)
Még a téli álom alatt is figyelik környezetüket a medvék - origo.hu cikke (2011.08.17)
Téli álom - Kislexikon meghatározása (2012.01.17.)
A medvék szerint az alvás a legjobb orvosság. - Hír24 cikke (2012.03.21.)
Az enyhe idő miatt felébredtek a medvék a Tátrában - 2014. január - magas-tatra.info cikke (2014.01.14.)
Az enyhe időjárás miatt nem alszanak téli álmot a medvék a Pireneusokban - 2016. január - zoozoo.hu cikke (2016.01.22.)


2017.01.06.
Újabb veszély fenyegeti a jegesmedvéket

Nem csupán a klímaváltozással kell megküzdeniük a jegesmedvéknek, az északi sarkvidék ragadozóinak életét erősen mérgező anyagok is veszélyeztetik.
A perfluor-oktán-szulfonát (PFOS) rendkívül mérgező az emlősök számára, koncentrációja meglepően magas a jegesmedvékben, több százszor nagyobb, mint a fókákban. Ráadásul, ha a jegesmedvék megeszik a fókákat, a méreg koncentrációja 34-szeresére növekszik. Főként olaj- és víztaszító anyagok (papír, csomagolások, szövetek) és a tüzet oltó speciális hab előállításához használják. A kanadai kormány a vegyi anyagok ezen fajtáját a környezetre, különösen a vadvilágra veszélyesnek nyilvánította. A cikk teljes tartalma.
Hírforrás: National Geographic

jeges medvék
(Fotó: Profimedia)

1százalék

<< Vissza Friss hírek      2019 >     2018 >     2017 >     2016 >     2015 >     2014 >     2013 >     2012 >     2011 >     2010 >     2009 >     2008 >     2007 >     2006 >     2005 >     2004-2002 > tetejére

Nóra Home | Medve Lap | Medvefélék | versekben | irodalomban | zenében | festményeken | közmondásokban | igazi medvék | állatkertben | Site map