Medve lap

MEDVE  Lap

Hírek, információk medvékről. Minden, ami medve és maci.
  "A természet varázsát ontja bőven:
A fűben, a virágban és a kőben,
Ó nincs a földön oly silány anyag,
Mely így vagy úgy ne szolgálná javad.
De nincs oly jó, melyben ne volna vész,
Ha balga módra véle visszaélsz!"
Shakespeare
Nóra Home | Medve Lap | Medvefélék | versekben | irodalomban | zenében | festményeken | közmondásokban | igazi medvék | állatkertben | Site map

<< Vissza Friss hírek     2019 >     2018 >     2017 >     2016 >     2015 >     2014 >     2013 >     2012 >     2011 >     2010 >     2009 >     2008 >     2007 >     2006 >     2005 >     2004-2002 >

    A R C H Í V U M         Medve Lap híreinek arhívuma:

2018

2018.12.10.
Mi is az a medveles? Medveles vagy megfigyelőállomás?

Sokan mikor meghalják azt a szót, hogy medveles, egy egyszerű vadász magaslesen a vadásszal együtt szúnyogoktól zaklatva eltöltött néhány órára gondolnak.
Sokkal inkább medvemegfigyelő állomás a helyes megnevezés. Ami lehetővé teszi, medve és ember számára is a biztonságos találkozást. Ezek szigetelt faházak, WC-vel, árammal, fűtéssel, légtechnikával, ágyakkal felszerelve. Hatalmas ablakokkal, melyben detektív tükör van, amin a medve nem lát be, viszont a vendégek megfigyelhetik a medvéket természetes környezetükben, anélkül, hogy a medve tudna az ember jelenlétéről. Kicsit olyan, mint ha egy óriási szélesvásznú mozielőadást nézne az ember. Folytatás a medveles.hu oldalán

Medveles videók a youtubeon:

Hírforrás: medveles.hu

medveles medvéi
medveles
(Fotó: medveles.hu oldalról)

2018.10.01.
Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2018. október 4-7.

Idén is megrendezésre kerül az Állatszeretet Fesztivál, 2018. október 4-től 7-ig a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
Rengeteg program: természetvédelem játékosan, kézműves programok, fajáték készítés, mag- és termésképek, teleszkópos madárfigyelés, rovarok mikroszkóp alatt és még regeteg érdekes program. A teljes program az Állatkert oldalán.

Hírforrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Állatszeretet Fesztivál programja
(Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)

2018.09.27.
Viselkedési szabályok medvével való találkozás esetén

Az utóbbi időben több alkalommal is felbukkantak barna medvék Magyarországon, ráadásul lakott településeken is, így most a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság összeszedte, mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni a találkozást a medvével, illetve akkor, ha már összefutottunk vele. A teljes cikk tartalma.

Hírforrás: Bükki Nemzeti Park

Letölthetó változata.


Figyelmeztető plakát
(Fotó: Bükki Nemzeti Park)

2018.09.27.
Állatok Világnapja a Budakeszi Vadasparkban szeptember 29-én

Az Állatok Világnapjához kapcsolódva a Budakeszi Vadaspark szeptember 29-én, szombaton, egész napos interaktív programdömpinggel várja az állatok szerelmeseit: lesz állatvédelemről szóló előadás, Állatijó Bemutató, kisállat tréning, madárgyűrűzés, sőt kutyák örökbefogadására is lehetőség nyílik. A programok a belépőjegy árán felül ingyenesen látogathatók! A teljes program a VAdaspark oldalán.

Hírforrás: Budakeszi Vadaspark
Vadaspark programja
(Fotó: vadaspark-budakeszi.hu)

2018.06.25.
Top 10 medve lecke - Szín János - Medvepásztor tanácsai

Jó lenne, ha ez az írás minél több emberhez eljutna! Medvés tanácsok Erdélybe látogató turistáknak, és helyieknek.

1. TISZTELD A MEDVÉT!
Az erdőben a medve van otthon! Ha kellő tisztelettel és óvatossággal hatolunk be az ő otthonába, nem lehet baj.

2. SZAKSZERŰTLEN ETETÉSSEL MEGÖLÖD A MEDVÉT!
A medvének nem tesz jót a kürtöskalács és a különböző emberek által készített finomságok. Ételmaradékot se hagyj magad után, még a kukákban sem, mert a medve onnan is megtalálja és megeszi.

3. NE SZELFIZZ A MEDVÉVEL!
A medve vadállat. Ne akarj minél közelebb kerülni hozzá egy jó fénykép reményében. Van biztonságos módja a medvefotózásnak. Tájékozódj, hogy van-e medveles a környékben. A medveleseket úgy építették, hogy a turisták biztonságos helyről tudják fotózni a medvéket. Szakemberek kísérik a turistákat és vigyáznak rájuk.

4. TARTSD A BIZTONSÁGOS TÁVOLSÁGOT!
Ne menj közel a medvéhez. A medve egy másodperc alatt képes megtenni 20 métert.

5. ÉLELMISZERT NE VIGYÉL A MEDVÉK KÖZÉ!
Mi emberek megtanítottuk a medvéket, hogy ételt kapnak tőlünk. Ha ne adod oda neki, el fogja venni. Mert arra tanítottuk, hogy ez neki jár. Jobb, ha nem viszel olyan helyre élelmet ahol sok a medve! A medvének kiválló a szaglása. Az táplálék szagát messziről megérzi.

6. ÉNEKELVE, FÜTYÖRÉSZVE, HANGOSAN BESZÉLGETVE KÖZLEKEDJ AZ ERDŐN.
Az ember nem ellenség és nem is táplálékforrás a medvének. Ha észre veszi az embert elkerüli azt.

7. TÚRÁKRA VIGYÉL MAGADDAL MEDVE SPRAY-T!
Csak közvetlen életveszélyben használd a paprika spray-t. A megelőzés hatékonyabb mint a védekezés.

8. HA MEDVÉT LÁTSZ DE Ő NEM VETT ÉSZRE.
Térj ki az útjából, lassan csendben.

9. HA MEDVÉT LÁTSZ ÉS Ő IS ÉSZREVETT.
Ne fuss el. Ne mássz fel egy fára. Ne pánikolj, őrizd meg a nyugalmadat. Tudasd vele, hogy ember vagy. Halkan beszélj, és lassan hátrálj. Ne sikíts, ne ordíts! Az erős hangot agressziónak veheti. Emelj a fejed fölé valamit, ha többen vagytok, maradjatok együtt, így nagyobbnak látszotok. Hátrálj lassan. Ha még mindig közelít, óvatosan dobj a földre egy táskát, vagy egy kabátot. Ezzel eltereled a figyelmét. A paprika sprayt csak életveszélyben használd.

10. TÁJÉKOZÓDJ!
A helyi vadászoktól, természet őröktől kérdezd meg, hogy van-e medve ott ahova készülsz. A teljes tartalom a medveles.hu oldalon

Hírforrás: medveles.hu


2018.06.20.
Szelfitilalom: a medve nem játék

A júniusban szabadon engedett barna medve, Robi esetét sorra követik a médiában megjelenő hírek és videók különböző medveészlelésekről. A WWF Magyarország szerint az eset rávilágított arra, hogy mennyire fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Zavartalanságuk biztosítása fontos, a természetvédelmi szervezet a lakosság együttműködését kéri.
"A WWF Magyarország ezúton kéri a hazai lakosságot, hogy ne kövesse, ne kergesse, és semmilyen módon ne zavarja a nagyragadozókat, így a települések közelében esetlegesen előforduló medvét se. Nincs okunk a pánikra, ugyanakkor a hajszolással megijeszthetjük a medvét, míg az jó eséllyel magától visszatérne megfelelő élőhelyére. Tegyük lehetővé, hogy ezt zavartalanul megtehesse. Legyen ez az első lépés az együttélés felé" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A teljes cikk tartalma.

Hírforrás: turistamagazin.hu

Vándor Mackók
(Fotó: turistamagazin.hu)

2018.05.30.
Vándor Mackók Kiállítás - 2018.06.01-03. - Pestszentimrei Közösségi Ház

A kiállítás több mint 600 fős mackó család tagjait mutatja be.
Van közöttük egészen pici (5 cm) és óriási nagy is (3,4 méter). A nagy mackókkal - külön programlehetőség keretében - lehetőség van közös fotókat készíttetni.
Gyermekeknek kreatív alkotó rész, picikéknek hintamackók, mackós termékek vására és meglepetés programok.

További részletek a Honlapjukon: www.vandormackok.hu
Facebookon Vándor Mackók Kiállítás a facebookon

Helyszín és nyitvatartás: Pestszentimrei Közösségi Ház 1188 Budapest, Vasút utca 48.

Vándor Mackók
(Fotó: facebook
Vándor Mackók)

2018.03.28.
A vadászat miatt tovább maradnak anyjuk mellett a medvebocsok

Egy évvel tovább maradnak az anyjuk mellett a svéd erdőkben élő barnamedve-bocsok, mint néhány évtizeddel ezelőtt - derült ki egy új kutatásból. Ugyan a populációk létszáma nem változott, a barna medvék egyedeinek életét és viselkedését a vadászat okozta nyomás erősen befolyásolja. A cikk teljes tartalma.

Hírforrás erdekesvilag.hu

húsvéti meghívó
(Fotó: erdekesvilag.hu)

2018.03.28.
Húsvét héfő a Medveotthonban - 2018.04.02.

Tojásfestés, locsolás és népi kézműveskedés a veresegyházi Medveotthonban.
Népi kézműveskedés és terített húsvéti asztal várja az oda látogatókat.

Program a Medveotthon honlapján.

Cím: Veresegyház, Patak u. 39.

Hírforrás medveotthon.hu

húsvéti meghívó
(Fotó: medveotthon.hu)

2018.03.22.
Boldogan él medvepásztorként az egykor sikeres vállalkozó

A Hargita bércein találta meg a világ legjobb munkáját.
Szin János a tönkrement vállalkozásai és egy súlyos betegség után talpon maradt, de medvepásztorként megtalálta a boldogságát.
A medvepásztori munka lehetősége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes ötlete nyomán született meg. Csaba testvér - aki alapítványa keretében több ezer nehézsorsú gyermeket nevel Erdélyben - úgy gondolta, hogy jót tennének ezek a lesek a tusnádfürdői gyermekotthonban lakó gyermekeknek és a székely embereknek is: hadd lássák, nem muszáj külföldre menni dolgozni, a szülőföldjüknek is vannak természeti értékei, szépségei, amit a világ minden részéről ide látogató turisták ámulattal csodálnak. A szerzetes Máté Bence világhírű természetfotóssal osztotta meg elképzelését, akinek megtetszett az ötlet, és elfogadta a felkérést. A világhírű természetfotós kereste meg Szin Jánost az Erdélyben létrehozandó medvelesek helyszínének kiválasztására, kivitelezésére és működtetésére, melyre ő igent mondott.
Az egykori gazdag és sikeres üzletember mesebeli helyen él, azt csinálja, amiről gyermekkorában álmodott. Bár vagyona nincs, boldog és egészséges medvepásztor Erdélyben, a Hargita bércein, immáron a családdal együtt. A cikk teljes tartalma.

Hírforrás: sokszinuvidek.24.hu
Szin Jáno facebook profilja

Szin János

macik
(Fotó: sokszinuvidek.24.hu)

2018.03.22.
Medvehagyma versus gyöngyvirág - az egyikbe belehalhatsz

Itt a szezon, mindenbe beletesszük, pogiba, főételbe, tésztára, és még a vérünket is tisztítja - viszont ha összekeverjük egy másik növénnyel, nagy baj lehet...

nagyon hasonlítanak egymásra. Ráadául mindkét faj árnyékos élőhelyet kedvel. Ezért is fontos megismerni mindkettőt, mert a különbségek felismerése bizony nem kevés bosszúságtól, aggodalomtól és rosszulléttől kímélhet meg.
A LEGFŐBB KÜLÖNBSÉGEK, VAGY 4+1 TUTI TIPP, HOGY VÉLETLENÜL SE KEVERD ÖSSZE ŐKET: Ami a legegyszerűbb és legbiztosabb különbség, az az illat. A medvehagyma minden növényi része erős fokhagyma illatú. A gyöngyvirág pedig csak erős virágillatot áraszt, azt is csak virágzás idején, így ez az egyik legbiztosabb támpont a két növényfaj megkülönböztetésére.

  • A levél. A medvehagymáé keskenyebb, mindössze legfeljebb 4 centis, a gyöngyvirágé viszont szélesebb, akár 6-8.
  • A virágzat. A medvehagymának tömött ernyőben nyílnak kis csillag alakú virágai, míg a gyöngyvirágnak a virágzati szárán sorakoznak csupor alakú virágai.
  • A termés. A gyöngyvirág élénk piros bogyótermése elég feltűnő különbség. A medvehagymának barna, háromrekeszű toktermése van, ami ernyőben megmaradva díszítő értékkel is bír.
A cikk teljes tartalma.

Hírforrás: nosalty.hu

medvehagymás tojásosnokedli
(Fotó: nosalty.hu)

2017.04.11.
Veszélyben van a medvehagyma.

Ezekben a hetekben a "gyűjtők" tömegesen lepik el a természeti területeket, mázsaszámra tépik a növényt, összetapossák a "maradékot", hatalmas kárt okoznak. És törvényt szegnek.

Nemrégiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adott ki egy teljesen világos, közérthető tájékoztatást:

  • Medvehagymát kizárólag a nem védett állami erdőkben és csak saját felhasználásra szabad gyűjteni, fejenként és naponta legfeljebb két kilogrammnyi mennyiségben. Az erdők tulajdonviszonyaiban való eligazodást egy interaktív térkép is segíti.
  • Árusítási célból medvehagymát gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével, hozzájárulásával szabad.
  • A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Azaz fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét.
A cikk teljes tartalma.
A medvehagyma gyűjtés szabályai! (NÉBIH)   (letölthető változata)

Hírforrás: 24.hu
medvehagyma szedés
(Fotó: 24.hu)



Medvehagyma, a tavaszi méregtelenítő - Szagos kincs az erdők mélyén
A medvehagyma csodaerejére elnevezése is utal. A szájhagyomány szerint még a medvéket is kicsalogatja téli álmukból. Értékes hatóanyagainak köszönhetően kiváló erősítőszer, szívvédő hatású, tisztító kúrák kedvelt gyógynövénye
További részletek HáziPatika.com honlapján olvashatók.

További cikkek a medvehagymáról
A medvehegyme gyűjtésének szabályai, (letölthető változata)
Mindent a medvehagymáról - turistamagazin.hu -  2018.03.22.
Veszélyben van a medvehagyma. - 24.hu. -  2017.04.11.
Medvehagyma: az ízletes vérnyomáscsökkentő - HáziPatika.com -  2015.03.21.
Medvehagyma, a tavaszi méregtelenítő - HáziPatika.com
Medvehagyma - (Allium ursinum) - vitamin sziget honlapján
Medvehagyma - Wikipédia
Medvehagyma: március-áprilisban gyűjthető - hobbikert.hu
Medvehagyma-gyűjtés engedéllyel! - kanizsaujsag.hu
Nem mindegy, hol szedik a gyűjtők a medvehagymát - hirado.hu
Terebess: Medvehagyma
A tavasz első gyógynövénye: a medvehagyma - Traditional and wild projekt
medvehagyma.net
A medvehagyma hasznáról - biokontroll.hu
Medvehagyma Facebookon - facebook.com

Medvehagymás receptek
Medvehagymás receptek - finomreceptek.hu
Medvehagymás tojásos nokedli - Nosalty.hu
A medvehagyma pesztó elkészítése - Tomakonyha
Hogyan használhatjuk fel? - mindmegette.hu
Medvehagymás-krémsajtos rúd - mindmegette.hu
Medvehagymás-paradicsomos pite baconnel - mindmegette.hu
Brummogó pogácsa - lokal.hu
Cukkinikrémleves medvehagymával - mindmegette.hu
Medvehagymás baconos tészta - mindmegette.hu
Medvehagymás-majonézes vegán burgonyasaláta - mindmegette.hu
Medvehagymás tojásos-baconos galuska - mindmegette.hu


2018.02.02.
Időjósló medvelest szerveznek az ország több állatkertjében is. - 2018. február

Az ország több állatkertje, állatparkja is szervez időjósló medvés programokat a hétvégén: Pécsen Nikoláj, Miskolcon Dorka és Borka, Budakeszin Romulus és Tibor jósolja majd meg, meddig tart még a tél.
A néphagyomány úgy tartja, hogy február másodikán a medve felkel téli álmából, kinéz a barlangjából, és az árnyéka alapján meg lehet jósolni az elkövetkezendő hetek időjárását. A cikk teljes tartalma.
Hírforrás agrarvilag.hu

Medve megfigyeléshez kapcsolódó cikkek, programok:

- Medvék a Pécsi Állatkertben
- Ha ma jó idő lesz, akkor kijön a medve a barlangjából szeretlekmagyarorszag.hu mai időképe
- Farsangi hangulatú medveles a Szegedi Vadasparkban
- Medveles a Miskolci Állatkertben
- Medve-les a Budakeszi Vadasparkban
- Állatok Farsangja program február 2-től 4-ig, a Fővárosi Állat- és Növénykertben
- Medveleső, mackócsalogató a Veresegyházi Medveotthonban

medve
(Fotó: agrarvilag.hu )

medve
(Fotó: zoobudapest.com )


2018.02.02.
Medve napok a Pécsi Állatkertben 2018. február 3-án és 4-én

Medveles, látványetetések, méhszfoglalkozá, macikészítés, mesés-alkotófoglalkozás és további programok.
Részletes program itt.

Hírforrás http://pecszoo.hu - Pécsi Állatkert

Cím: Pécs, Ángyán J. u. 1.

medve
(Fotó: pecszoo.hu )

Február 2 és a medvék téli álma.
Összegyűjtöttünk néhány cikket és információt a témával kapcsolatban:

ÉRDEKESSÉGEK régi újságokból a téli álomról
A medvék téli álma - Mag. Sigrid Zederbauer, a BÄRENWALD Intézet medvék téli álmának szakértője
A medve-hiedelem - Medve és az időjárás
Mikor a medve kijön a barlangjából  - Idézet Jókai Mór Az új földesúr című művéből
Miért hisszük, hogy a medve képes időjóslásra? - zóna.hu cikke
Ébren töltik a telet a spanyol medvék - Nem szenderülnek téli álomra a medvék az észak-spanyolországi hegyekben - cikk az origon (2007)
Medveárnyék észlelés február másodikán - Fővárosi Állat- és Növénykert cikke a témával kapcsolatban (2009.02.03)
Nem alszanak téli álmot a veresegyházi medvék - National Geographic cikke (2008.02.)
Mi Micsoda: Medvék - című könyvből a Téli álomról -  Google találat
Téli álom - a Medveotthon írása
Ki hogyan alussza álmát? - a Zöldjátszóház Tudásházából
A tavaszjelző medve nem hungaricum - Francia mackók. Filozóf mormoták és borzok - mindennapi.hu cikke (2011.02.02)
Korai tavaszt ígér az időjós mormota is - világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban élő legendás mormota (2011.02.02.)
Fény derült a medvék téli álmának egyik titkára - szívverés - origo.hu cikke (2011.02.08.)
Nem várt dolgok derültek ki a medvék téli álmáról - anyagcsere - origo.hu cikke (2011.02.18.)
Még a téli álom alatt is figyelik környezetüket a medvék - origo.hu cikke (2011.08.17)
Téli álom - Kislexikon meghatározása (2012.01.17.)
A medvék szerint az alvás a legjobb orvosság. - Hír24 cikke (2012.03.21.)
Az enyhe idő miatt felébredtek a medvék a Tátrában - 2014. január - magas-tatra.info cikke (2014.01.14.)
Az enyhe időjárás miatt nem alszanak téli álmot a medvék a Pireneusokban - 2016. január - zoozoo.hu cikke (2016.01.22.)
Tényleg alszanak téli álmot a medvék? - m5tv riportja (2017.03.06.)
Medvék a Pécsi Állatkertben és téli viselkedésük  (2018.02.02.)

2018.01.28.

1százalék

<< Vissza Friss hírek      2019 >     2018 >    2017 >    2016 >    2015 >    2014 >    2013 >    2012 >    2011 >    2010 >    2009 >    2008 >    2007 >    2006 >    2005 >    2004-2002 >
tetejére

Nóra Home | Medve Lap | Medvefélék | versekben | irodalomban | zenében | festményeken | közmondásokban | igazi medvék | állatkertben | Site map