Ez meg az - Katerini, Thermopülai emlékmű, Szounion fok, Nauplio, Plakida kőhidak - (2018.08.19-31.)

2018 nyarán autóval indultunk el Athénba. Nekem nagy álmom volt, hogy láthassam saját szemmel az Akropoliszt és a Meteorákat, de aztán több is lett ebből.

Hosszú, 1500 km út várt ránk. Elsőként Thesszaloniki közelében Katerini tengerpartján a Porto Del Sol Hotelben szálltunk meg. Azonnal belecsöppentünk a görög tengerparti hangulatba. Egy igazi görögsalátás vacsi után jót sétáltunk a tengerparton az esti nyüzsgésben. Másnap csobbantunk egyet a tengerben és irány tovább Athén felé.
Útba ejtettük a Thermopülai emlékművet, ami Leonidász spártai katonáinak állít emléket. Majd következett a Delfi Jósda és csodálatos környéke. Késő estére elértük Athénben lévő szállásunkat és innen indultunk minden nap az ország felfedezésére. A nagyobb helyekről külön albumok készültek, itt a többiből kimaradt képek gyűjteménye látható, ami esetleg érdekes lehet.
Jártunk a félsziget legdélebbi csücskén található Szounion foknál, amit nagyon hirdetnek a csodálatos napnyugtával. Bevallom nagy csalódás volt számomra. A tenger fölé magasodó Poszeidon templom többszörösen bekerítve. 8 euro volt a belépő a területre. Semmi szolgáltatás, egy büfé egy wc nem volt a környéken, tömeg annál nagyobb. Szerintem, Athéntól a nyugati parton kissé leautózva, megállhatunk a tengerparton, így is páratlan napnyugtában lehet részünk, tömeg nélkül.

A Peloponnészoszi-félszigeten található Epidauroszi színház megtekintése után, tudom ajánlani a Tolói strandot a nagy hullámaival és egy kellemes vacsorát a közeli Nauplio (Nafplió) hangulatos belvárosában.

Hazafele utunkon, Peloponnészoszi-félszigetet északi csücskén Patra városából, a 2004-ben épült 1200 méter hosszú Rio-Antirrio Bridge hídon keltünk át, mely Peloponnészoszt és Közép-Görögországot köti össze, átívelve a Korinthoszi-öblön. Érdemes átautózni a hídon, bár az útdíj kicsit húzós, 12 euro volt 2018-ban. Utána változatosságként Prevezába a tenger alatt átvezető 2 km-es alagúton értünk át, ez 6 euroba kerül.
Párga hangulatos halászfalujában ebédeltünk. Az éttermek pazar halkínálattal csábítják be a vendégeket. Mi sem tudtunk ellenállni. Hamarosan egy jó nagy hal hevert a tányérunkon.
Estére, már a Zagori hegységben kanyarogtunk, hogy elérjük Monodendrit, a sajátos építésű és hangulatú házacskáival, a másnapi Vikosz szurdok túránk kiindulópontját. Hazafele megálltunk még a vidék híres kőhídjainál. Az egyik leglátványosabb a Plakida 3 lyukú hídja.
Az északi autópályákon számoljunk azzal, hogy kevés a pihenőhely és a benzinkút. Ráadásul legtöbbször a benzinkút nem az autópályán van, hanem le kell térni a környező kis falvakba.
Az útdíjat számunkra teljesen logikátlanul kérik az autóőályákon 1,5-től 12 euróig. Ettől függetlenül az idegenforgalmi területek és szállodáik teljesen korrektek. Mindenhol beszéltek angolul, barátságosak voltak. Bár sok szépet láttunk, csak egy töredékét jártuk be az országnak.
Ide még vissza kell jönni!

Ahonnan gyűjtöttük az információkat:      Google ajánlatai,     utazaselott.hu,     Görögország természeti látnivalói,     utikritika.hu

A Marco Polo sorozat: Görögország a szárazföld kiadványa is nagyon jól használható

Szállások:      Katerini tengerpartján - Porto Del Sol Hotel,     Athén - Athens Avenue Hotel,     Monodendri - Zagori Philoxenia Hotel,     Thesszaloniki - Anatolia Hotel

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat