A városnéző busz térképe:

 


 

Athéni látnivalók - (2018.08.22.)

Amit láttunk:
Régi stadion (Olympic Stadium) - Zeusz szentélye (Temple of Zeus) - Hadrianus kapuja (Hadrian’s Arch) - Nemzeti Kert (National Gardens) - Zappeion, Őrségváltás a Parlamentnél - Halpiac - Pireusz (Pireaus) kikötője - Monastiraki tér - az Akropolisztól északnyugatra emelkedő domb az Areioszpagosz - Akropolisz

Athén egy óriási város a maga 3.1 millió lakójával. Elsőre bevehetetlennek tűnt, mivel nem készültünk fel a látnivalókból percről percre szóló beosztással, így hagytuk magunkat a pillanatnyi hatásoktól sodorni. Kitaláltuk, hogy felszállunk egy sightseeing buszra és felderítjük, melyek azok a pontok, amelyeket szeretnének nekünk megmutatni. Le sem szálltunk, amíg körbe nem ment, aztán a következő körben, már azokon a pontokon szálltunk le vagy sétáltunk, ami útközben megtetszett.

Kezdtük a régi stadionnal. Az első olimpiai játékokat Athénben rendezték meg időszámításunk előtt 776-ban, majd az első modern olimpiai játékokat is . Ez a stadion volt az 1896. évi nyári olimpiai játékok színhelye

Mellette található az Olümpiai Zeusz-temploma. Az Akropolisz és a Panathinaiko stadion közötti füves területen az istenek királyának, az Olympiai Zeusznak szentelt templom megmaradt oszlopai magasodnak. Az eredeti 104 gyönyörű oszlopból csupán 15 darab 17 méter magas oszlop maradt fenn.

Ennek külső részén láthatjuk Hadrianus kapuját – ami az Athént számos műemlékkel és alapítással gazdagító Hadrianus császár ajándéka volt a városnak.
A Nemzeti Kerten átsétálva láthatjuk a Zappeion épületét, ami az első olyan épület volt, amelyet kifejezetten az olimpiai játékok újjáélesztéséhez építettek, jelenleg konferenciaközpontként és kiállítási központként működik.

A kert túlsó oldalán találjuk a Parlamentet. Az athéni Parlament épülete nem nagyon szép a budapestihez képest, de az őrségváltás a bejáratnál annál látványosabb. Óránként váltják egymást egy szigorú szabályok szerint meghatározott, látványos ceremónia keretében. Az őrségváltás végig fotózása után a városnéző busszal eljuthatunk a nagy halpiacra.

A piac (Kentriki Agora) az Omonia és Monastiraki tér között található. Egy hatalmas hús és halpiac. Rendkívül nagy mennyiségű és általunk nem látott halfélét látunk a piacon (rákok, tintahalak, polipok). Hamar bezár, így érdemes délelőtt menni.

Kiugrottunk a Pireuszi kikötőbe. Ekkor egy kicsit lobogott a hajunk a busz felső szintjén és kapaszkodtunk a sapkánkba, ugyanis a gyorsforgalmi úton jutottunk ki a városból, és ennek megfelelően száguldott a városnéző busz. Pireusz Görögország legnagyobb kikötője, ott igazából csak egy hatalmas tengerjáró hajó ejtett rabul bennünket. Ha kevés az időnk Athénre ez a program kihagyható.

A városba visszatérve a Monastiraki téren folytattuk a nézelődést. Innen indulnak a kis sétáló utcácskák a Plaka felé. Monastirakin található keleties hangulatú bazársortól eltávolodva, az Akropoliszt felé vettük az irányt. Szűk utcácskákon és lépcsősoron jutottunk fel az Akropolisztól északnyugatra emelkedő dombra az Areioszpagoszra. Az ókorban az athéni ítélőszék gyülekező helye volt. Síkosra járt lépcsők vezetnek fel a kopasz sziklákra. Bár egy kicsit veszélyes, óvatosan közlekedjünk, de ne hagyjuk ki, mert pazar a kilátás a városra. Az Akropoliszt most csak az Areioszpagoszról csodáltuk meg, arra egy teljes napot szántunk és egy önálló képsorozat anyaga.

Csak megerősíteni tudom az általunk olvasott útleírások tanácsait. A nyári hőségben ajánlatos vízzel felszerelkezni, mert romok látogatása során nincs lehetőség innivaló beszerzésére! Ajánlatos olyan lábbelit vinni, aminek a talpa a legkevésbé csúszik a csúszós kövezeteken.
Úgy gondolom bevált ez városnézős buszos taktika. Rengeteget láttunk, természetesen nem mindent, az lehetetlen ennyi idő alatt, talán majd egy újabb látogatás alkalmával.
Az árak 2018-ban: Piros sightseeing busz 21 euro/ 2 napra / több vonalon. Olümpiai Zeusz-templom belépője 6 euro (30 euróért több helyszín is látogatható).

Google,     Athéni látnivalók - útikritika,     Athéni látnivalók - Világnéző,     Athén története - wikipédia

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat