Meteorák, Varlaam Kolostor - (2018.08.30.)

Görögország méltán egyik leghíresebb nevezetessége a Meteorák, melynek jelentése „levegőben lebegő”. Az ország északi részén Thesszáliában található, Athéntól 363 kilóméterre. Megközelítése Kalambaka (Kalabaka, Kalapaka) városától kivezető főúton.

A vidék az ország más panorámáihoz egyáltalán nem hasonlító hegyes-völgyes vidéket (a thesszáliai Pindosz-hegység) 100-150 méter magas sziklakiszögellések, tornyok, csipkecsodák díszítik. A környék félreeső magányát a XII. században fedezték fel a vallásos magány, az aszkézis hívei, majd az elkövetkező évszázadokban egyre több szerzetesi közösség alakult, s végül 24 bizánci kolostort építettek a sziklák csúcsain, melyek a XVII-XVIII. században hanyatlásnak indultak, mára alig 5 kolostor lakott.

Mi a Varlaam Kolostorba jutottunk be. 1920-ig ezeket az épületeket csak létrákon lehetett megközelíteni, de az 1960-as évektől már hosszú, sziklába vájt lépcsősorokon és mély szakadékokat áthidaló hidakon bárki elérheti. A felújított a Varlaam Kolostor templomát XVI. századi szép freskók díszítik. Érdemes lemenni igényesen kialakított múzeumába is, ahol az ikonok mellett értékes kéziratokat őriznek a kolostorok múltjáról, életéről. A kolostorok nyitva tartása eléggé kiszámíthatatlan és viszonylag, hamar bezárják. De ha mégsem jutnánk be, már a sziklákon álló épületek és a környék impozáns sziklaképződményinek látványa is megéri.

Google,     Pálmai Ákos - jó összefoglalója,     Meteorák - Wikipédia

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat