Akropolisz, Parthenon - (2018.08.23.)

Herodes Atticus Odeon, Parthenon, Erechtheion, New Acropolis Museum

A mai nap az Akropoliszé. És igen a legtöbb leírásnak megfelelően, hatalmas tömegre számíthatunk, de félretéve tömegiszonyunkat kihagyhatatlan élmény az ókort idéző Akropolisz területén sétálni.

Hatalmas sor áll már a jegyért is. A belépő 2018-ban 20 euro, de a 30 euróért vásárolt jeggyel több helyszín is látogatható. Nyáron számítani kell a hőségre. Vigyünk folyadékot, mert belépve, már nincs lehetőég vásárolni. Készüljünk sapkával és megfelelő csúszásmentes lábbelivel.

A bejárattól felfele sétálva, jobb oldalt láhatjuk Herodes Atticus Odeonját, a színház, ahol még ma is tartanak nyári előadásokat. Az előadásokon kívül nem látogatható, de innen jó a rálátás.
Amint feljutottunk, az Akropolisz díszbejáratán, a Propülaián és átjutottunk a tömegen, előttünk az Akropolisz épületei, romjai és a pazar kilátás a városra. Propülaián átjutva jobbra a Parthenón, balra az Erekhtheion épületét pillanthatjuk meg.

A Parthenón a szűz Pallasz Athéné temploma, a világ egyik legismertebb ókori épülete. Ez a hatalmas templom i. e. 447-432 között épült. Sajnos az eltüntetett szobrok ma a British Museumban, a párizsi Louvre-ban, az athéni Akropolisz Múzeumban láthatóak és nagyon hiányoznak az eredeti helyükön. Nincs teteje és belső falai, de így is a klasszikus ókor legfenségesebb épülete. Jó volt előtte állni és csodálni.

Másik: Az Erekhtheion, Pallasz Athéné régi temploma felett emelt szentély. Ez az épület volt a perzsák által lerombolt régi templom helyett az Akropolisz kultusztemploma. A hagyományok szerint azon a helyen épült fel, ahol Athéné és Poszeidón versengése zajlott a város védnökségéért. Nagyon szép a kariatidák ( oszlop helyett alkalmazott nőalakok ) sora a déli oszlopcsarnokban.

Az új Akropolisz múzeum (New Acropolis Museum) is megér egy sétát. Az Akropolisz déli lejőjén találjuk modern épületét. Ide 5 euro a belépő. Modern, építészetileg nagyon kitalált múzeum. A 2. emeleten a nagy Parthenon-terem szenzációs. Az Akropolisz térségéből származó régészeti leleteket rendkívül látványosan mutatják be nekünk. A hatalmas üvegablakokon keresztül látjuk magát az Akropoliszt is.

Holdtölte az Akropolisznál - 2018.augusztus 26-án!

Ha már ott tartózkodásunkra esett, nem hagytuk ki a holdtöltét az Akropolisznál. Az Areioszpagoszról búcsúztattuk a napot és vártuk a hold felkeltét. Erről majd a képek mesélnek

Google,     Akropolisz,     Parthenón,     Erekhtheion temploma,     New Acropolis Museum

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat