Misztrasz (Mystra, Mistras) a romváros.  - (2022.08.29.)

A világ egyik leggyönyörűbb középkori városa az ókori Spárta közelében, a Tajgetosz-hegy oldalában található.
A késői bizánci kori település ma is misztikus hangulatot áraszt, egyben híven tükrözi Bizánc egykori pompájának nyomait
Palotája a hegytetőn állt, alatta pedig virágzó város épült, templomokkal és udvarházakkal - ma már inkább csak romvárosnak nevezhető, de a Pantanassza-kolostorban még most is élnek női szerzetesek (és rengeteg cica). Alapvetően a romokat látunk a területen, de már több kolostort és templomot felújítottak.
A természeti környezet csak még jobban kiemeli a hegyoldalba épült Misztrász különlegességét, fenyő- és cipruserdők, valamint olívaligetek ölelésében fekszik.

Bejártuk a romváros nagy részét, de elég fárasztó a nyári melegben a kevés árnyék miatt. Nagy meglepetés volt számunkra, amikor bementünk a területen álló egyetlen múzeumba, ami klimatizált volt.
Itt is javasolt a sapka, sok folyadék. Vízvételi lehetőség csak a bejárati részen van. Elengedhetetlen a kényelmes, nem csúszós cipő is. Figyelmesen kell haladni a sok helyen meredek ösvényeken, de mindenképpen érdemes megnézni, ha arra járunk.

Mistras - Google térképen,       Madártávlatból a youtube-on,     hetedhetorszag.hu leírása

A képek önálló galériaként is megtekinthetők a jobb sarokban álló ikonra kattintva.

© 1995- Szabó Zsuzsa All Rights Reserved Fotókat Szabó Zsuzsa készítette.    További túrafotók és külföldi albumok. Kapcsolat